Забринута сам због ситуације на КиМ

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је на састанку са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља ЕУ изразила забринутост због све комплексније ситуације на Косову и Метохији, имајући у виду да привремене институције у Приштини, како каже, не поштују дијалог, договоре и споразуме. 
brnabich_sarajevo
Фото: Танјуг (Видео)

"У прошлом извештају Европске комисије нашле су се похвале на рачун Приштине у вези са формирањем групе за израду Статута за Заједницу српских општина (ЗСО), па у следећем извештају треба повести рачуна како ће се то третирати, јер данас нема ни Статута, а ни ЗСО", рекла је Брнабић на прес конференцији. 

Са амбасадорима је, истакла је, између осталог разговарала и о поглављу 35, односно о дијалогу Београда и Приштине. 

Премијерка је истакла да Приштина, поред тога што не поштује договоре, не поштује ни Устав имајући у виду најаву трансформације косовских безбедносних снага у такозване оружане снаге Косова. 

То је, како каже, супротно не само Бриселском споразуму и Резолуцији 1244, него и њховом Уставу у којем стоји да за трансформацију мора да постоји већинска подршка српских посланика у косовској скупштини. 

Подсетила је и на увођење додатних царина из Приштине на српску робу од 10 одсто, што је, како каже, кршење ЦЕФТА споразуму и то у тренутку када Приштина председава ЦЕФТ-ом. 

“Изразила сам забринутост, не само за даљи дијалог, него шта следеће може да се деси, ако имамо константно кршење свих договора, споразума и уговора. Замолила сам амбасадоре да то схвате озбиљно”, рекла је премијерка. 

Брнабић је подвукла да је уручила писма које је послала свим владама широм света у којима се упозорава на комплексну ситуацију на Косову и Метохију.

Нацрт медијске стратегије очекујемо до краја године

Ана Брнабић изјавилаје да се разговара са медијским удружењима, да Радна група која се тиме бави ради и да се може очекивати да до краја године буде завршен нацрт медијске стратегије. 

Брнабић је то рекла одговарајући на питања на конференцији за новинаре након састанка са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, и навела да ће наставити да се виђа са представницима медијских удружења, да види како су они задовољни радом, како би се ишло напред. 

Рекла је да је, на пример, једно питање решено, а то је плаћање ПДВ на медијско финансирање, као и да сви остају посвећени раду и дијалогу. 

"Треба много да се ради да би се изградило поверење и мислим да се то решава тиме што један по један проблем решавате", рекла је Брнабић. 

Нећу да коментаришем изјаве из Сарајева

„Нећу даље коментарисати изјаву и реакције из Сарајева на моју изјаву о Сребреници“, казала је премијерка Србије Ана Брнабић. 

Она је, у Палати Србија, после састанка са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица Европске уније у Србији, истакла да јој је невероватно "како се у само два корака вратимо до Илије Гарашанина". 

"Нећу даље коментарисати изјаву о Сребреници. У интересу регионалне стабилности желим да идемо напред и немам даљи коментар", казала је Брнабићева. 

У недавном интервјуу за "Дојче веле", премијерка је казала да се у Сребреници ради о "гнусном злочину", али да "није било геноцида". 

На то је из Сарајева реаговао председавајући Савету министара БиХ Денис Звиздић који је рекао да је "запрепашћен" изјавом Ане Брнабић о Сребреници, у којој се, по његовом мишљењу, "негира геноцид".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести