Захарова о Сребреници: Демонизација Срба је недопустива

МОСКВА: Демонизација Срба као "геноцидног" народа је неприхватљива, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући 28. година од злочина у Сребреници.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Демонизација Срба у супротности је са међународним правом и не доприноси постизању правог међунационалног мира", рекла је Захарова, након чега је позвала јавност да догађаје из периода од 1992. године до 1995. године не тумаче политичари, већ научници и историчари, пренео је РТ Балкан.

Политизација ових питања само појачава међунационалну напетост и не може да помогне решавању задатака који се тичу јачања мира и безбедности у региону, поручили су из МСП-а Русије.

Захарова је уједно истакла и да су се последњих дана у медијима БиХ пласирале различите измишљотине о ставу Русије о Сребреници.

Произвољне измишљотине о ставу наше земље о том питању, како је навела, Русија тумачи као намерну провокацију Запада.

"Русија се доследно залаже за објективну истрагу противправних акција које су биле усмерене против свих етничких група, укључујући Бошњаке, Србе и Хрвате, са циљем да кривци, без обзира на њихову националну или религиозну припадност, буду заслужено кажњени", поручила је Захарова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести