Захарова: Погубне оцене Хајка Маса о БиХ

МОСКВА: Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је погубним оцене немачког шефа дипломатије Хајка Маса о унутрашњој политичкој кризи у Босни и Херцеговини.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Захарова је прокоментарисала интервју немачког министра који је 11. новембра објављен у босанским медијима.

Изненађујуће је то како је категорички, лако и уопште не залазећи у претходне околности наизглед искусни немачки политичар свалио сву одговорност за велику унутрашњу политичку кризу у тој земљи искључиво на Републику Српску. Уверени смо у погубност оваквих пристрасних процена, рекла је Захарова, а преноси Спутњик.

Тиме је Берлин самовољно именовао кривце, додала је.

Она је навела и да се већ помињу претње санкцијама против легитимно изабраних лидера суверене Босне и Херцеговине, који, како каже, законитим политичким методама штите Уставна права "захваћена спољним волунтаризмом који све више подсећа на колонијалну политику".

Она сматра да Мас у својим размишљањима занемарује Дејтонски споразум о миру у Босни и Херцеговини.

Постоји презир и непоштовање независне Босне и Херцеговине, њених државотворних народа, наравно, Дејтонског споразума, мултилатералних напора у корист међунационалног помирења и сарадње, оценила је.

Захарова је назвала парадоксалним речи немачког шефа дипломатије о мировном споразуму у контексту јачања административне вертикале.

Такође је парадоксално да имплементацију заједничког оквира, као што знате, Дејтонског споразума из 1995. године, Мас своди само на јачање административне вертикале, улогу нелегитимног високог представника и његових такозваних страшних алата, констатовала је Захарова.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас раније је, између осталог, изјавио да његова земља пружа највећу билатералну подршку Босни и Херцеговини, али је додао да нити желе нити хоће да усмеравају новац немачких пореских обвезника у ентитет који активно ради на уништавању БиХ, као и да неће седети скрштених руку.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести