Захарова: Ситуација у Црној Гори да се реши уз поштовање права СПЦ

МОСКВА: У светлу догађаја у Црној Гори, где су током викенда избили сукоби противника устоличења митрополита Српске православне цркве и полиције, Русија сматра да је важно да се ситуација реши уз поштовање канонских права СПЦ и њених верника, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen
„За дубоко жаљење су покушаји одређених кругова у Црној Гори да искористе црквене теме за подстицање непријатељства и унутрашње политичке обрачуне", навела је у саопштењу Захарова на сајту Министарства спољних послова.
"Политика вештачког стварања хаоса, разједињавање грађана из било ког разлога већ је неко време је препознатљив знак оних снага које не желе да се помире са поразом на прошлогодишњим изборима групе црногорског председника Ђукановића, тражећи освету зарад сопствених себичних интереса. Као резултат тога, поново су доведени у питање мир и безбедност у земљи“, наводи се у саопштењу, преноси Спутњик.
Она је напоменула да Москва у потпуности подржава изјаве патријарха српског Порфирија и митрополита Јоаникија, усмерене на смањење напетости.
„Уверени смо у потребу решавања настале ситуације у оквирима устава и важећег законодавства, уз строго поштовање легитимних канонских права Српске православне цркве и њених верника, који чине огромну већину становништва Црне Горе“, додала је Захарова.
EUR/RSD 117.1420
Најновије вести