Захарова: Запад гура ситуацију на КиМ ка отвореном сукобу

МОСКВА: „Русија је забринута због ескалације у вези с Косовом, јер Запад гура ситуацију ка отвореном сукобу и не чини ништа да заустави провокације радикала из Приштине”, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Узнемирени смо због заоштравања ситуације око Косова, где такозване приштинске власти поново намерно дижу тензије под пасивним оком или чак уз директну подршку својих спонзора у Вашингтону и европских савезника", рекла је она.

Захарова је рекла да тиме што не предузима ефикасне кораке ка окончању провокација радикалних косовских Албанаца, Запад намерно гура ситуацију у отворени сукоб.

Она је напоменула да се тренутна ескалација одвија у тренутку кад Европска унија, коју је Генерална скупштина Уједињених нација овластила да посредује у дијалогу Београда и Приштине, у суштини не жели или није у стању да реши то питање.

Београд, напротив, показује конструктиван приступ и позива на решавање проблема кроз дијалог и спровођење постојећих споразума, истакла је Захарова.

"Миран скуп у Косовској Митровици 6. новембра потврдио је подршку јавности овој политици Владе Србије", навела је она.

Захарова је нагласила да "принудно повлачење косовских Срба из структура локалне власти, укључујући и оне из полиције, сматрају манифестацијом њихове неспремности да буду саучесници у злочиначкој политици власти косовских Албанаца према српском становништву на КиМ, које протерују из њихове домовине.

Инсистирамо на томе да је апсолутни приоритет да приштинске власти имплементирају своје обавезе утврђене дијалогом уз посредство Европске уније, пре свега, у вези са успостављањем Заједнице српских општина која би имала пуноправну извршну власт као средство за одбрану права и слободе Срба, али би у суштини обезбеђивала њихов физички опстанак, нагласила је Захарова.

"Не видимо одрживу алтернативу обострано прихватљивом решењу између Београда и Приштине на основу резолуције СБ УН 1244, која ће бити у потпуности у складу са међународним правом и коју ће одобрити Савет безбедности УН", закључила је Захарова.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести