Застава и грб Војводине у кампањи

Председник Лиге социјалдемократа Воводине Ненад Чанак изјавио је да ни после 12 година званична застава и грб Војводине нису истакнути у свим локалним

самоуправама у Војводини. Тим поводом је у Шиду подсетио на то да је Војводина уставна категорија и да као таква мора бити поштована. Чанак је оценио и да се поједини носиоци највиших функција у Војводини нису довољно, личним ауторитетом, заложили за функционисање и признавање одлука Скупштине Војводине као представничког тела два милиона грађанки и грађана Војводине.

На критику је реаговао посланик Српске напредне странке Владимир Галић, члан стручног тима за усаглашавање неуставног Статута с одлуком Уставног суда 2014. године.

– Ненад Чанак је лицемеран – оценио је Галић за „Дневник”. – Подсетићу на то да су ЛСВ и ДС опструисали усвајање покрајинске скупштинске одлуке о начину коришћења традиционалних симбола Војводине, чиме би била заокружена правна прича о доношењу и спровођењу Статута Војводине. Сад се Чанак жали да симболи Покрајине нису истакнути у свим локалним самоуправама! Кад се неко с једне стране позива на придржавање правног акта, а с друге је први у непоштовању правних аката, то се зове изигравање правних аката и лицемерје.   

Стручни тим Скупштине Војводине ускладио је Статут Војводине с одлуком Уставног суда почетком 2014. године, потом га је усвојио покрајински парламент, затим је у мају исте године потврђен и у Народној скупштини. Нови Статут је, осим званичних симбола Војводине, увео и традиционалне симболе. Они су описани у члану 9 највишег правног акта Покрајине: „Традиционални симболи АП Војводине су: Застава АП Војводине јесте традиционална тробојка у хоризонталним пољима исте висине, црвене, плаве и беле боје, одозго надоле. Размера заставе је 3 : 2 (дужина према висини). Грб АП Војводине јесте традиционални грби из 1848. године с црвеним штитом на којем је сребрни крст између четири златна оцила, бридовима (ивицама) окренутим ка стубу крста. Штит је опасан отвореним венцем састављеним од, с леве стране жирове, а с десне стране маслинове гранчице природних боја, које су доле везане плавом пантљиком. Штит лежи на војводској порфири (плашту) с три набора, висећој испод затворене војводске круне, на два дела раздељене, која покрива средњи набор порфире.” 

За усвајање Покрајинске скупштинске одлуке о начину коришћења традиционалних симбола, коју су предложили професори новосадског Правног факултета Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић, од 120 посланика гласало је 50, против је било десет, а уздржана су била 42. За усвајање одлуке била је потребна двотећинска већина, односно гласови 81 посланика парламента. 

Одлуку ЛСВ-а да не прихвати традиционалне симболе тад је потпредседник Скупштине Војводине из те странке Душан Јаковљев образложио тиме да је његова странка 2014. године гласала и против усвајања новог Статута Војводине, између осталог због одредбе о увођењу традиционалних симбола.

– Када је реч о застави која се предлаже, она је идентична с народном заставом Србије, а грб је заправо грб Кнежевине Србије – казао је тада Јаковљев. – Не знамо на основу чега су одабрани баш ти симболи.

Он је оценио да би усвајањем тих симбола, који су заправо симболи српског народа, били нарушени принципи мултиетничке и мултикултуралне Војводине. Њега је, међутим, демантовао шеф посланичке група Савеза војвођанских Мађара Шандор Егереши, који је рекао да његова странка подржава увођење традиционалних симбола јер, ако мањинске заједнице имају право да користе своје симболе, има право и српски народ да истиче своје. Уосталом, казао је Егереши, постоје много већи проблеми од тога које треба решавати, а то су пре свега економски проблеми грађана.  

Ипак, највеће изненађење је било став демократа. Пајтићеве демократе су, наиме, уочи седнице парламента, на Колегијуму Скупштине, који сачињавају председник, потпредседници и шефови посланичких група, подржали одлуку о начину коришћења традиционалних симбола, да би се убрзо предомислили и на седници Скупштине нису подржали предлог, тачније, били су уздржани.

Објашњење шефа посланичке групе ДС-а Борислава Новаковића за такав нагли преокрет било је на веома танким ногама јер је као највећи аргумент за став ДС-а изнео да о том питању није постигнут консензус, односно није спроведена широка друштвена расправа.

Ержебет Марјанов

 

Нема одлуке о коришћењу традиционалних симбола

Одлуку о начину коришћења традиоционалних симбола Покрајине Скупштина Војводине требало је да донесе у року од три месеца од усвајања Статута, значи до септембра 2014. године, како то налаже Покрајинска скупштинска одлука о спровођењу Статута. Она, међутим, није донета до данас, тако да испред зграде Скупштине Војводине и данас постоје три јарбола и само две заставе: државна и официјала застава Војводине. На трећем јарболу би требало да вијори традиционална застава Покрајине, али њено увођење супротно Статуту, нису прихватили посланици Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести