Зашто су Кучи у Подгорици дочекани с аплаузима?

БЕОГРАД: Из низа свакодневних извештаја о протестима и окупљањима у Црној Гори против закона о слободе вероисповести, медији су као посебну занимљивост објавили вест да су и "Кучи у колони од неколико хиљада, у недељу, кренули пешке" из 16 километара удаљеног Орљева у Подгорицу, одакле се кретала литија до цркве Светог Ђорђа под Горицом и назад.
k
Фото: Youtube Printscreen

Ко су Кучи и по чему су заслужили овакав медијски третман и френетичан аплауз којим су дочекани у Подгорици?

Између осталог, вероватно, због занимљиве историје овог старог црногорско-брдског племена настањено на истоку Црне Горе, североистоцно од Подгорице, дуж границе с Албанијом, које је увек, без обзира на географски положај и околности, изражавало непоколебљиво српско опредељење, али и због Марка Миљанова, који је у темеље традиционалне Црне Горе уткао морални императив да су човечност,и част - важнији од живота и класично схваћеног јунаштва.

Марко Миљанов, аутор најпознатије збирке кратких прича о оном времену и јунаку, "Примери чојства у јунаштва", је најпознатија историјска личност овог племена

О историји Куча се мало шта знало пре него што је Марко Миљанов, крајем прошлог и на поцетку овог века, записао народна предања о постанку и развоју овог племена.

Према легенди, оснивач Куча је извесни Ненад син Гојка Мрњачевића (1355.-1416.), који је споменут у османским тефтерима.
У Кучима данас живи преко 15.000 становника, с преко 3.000 кућа и они се изјашњавају као Црногорци Срб и Бошњац, а највећи број и верници Српске православне црквет. У селу Коћи постоји енклава римокатоличких Албанаца.

По једној верзији, име Куч потиче од албанске речи Куљ што значи црвен. Ову тезу, коју је први лансирао српски историчар Љуба Ковачевић, оспорио је, занимљиво, албански лингвиста Идриз Ајети. Према другој верзији, Кучи су добили име по келтској речи која означава високо брдовито место…

Без обзира да ли је тачна или не, верзија по којој је име Кучи албанског порекла није и једина веза Куча са Албанцима, јер је, између осталог, опште прихваћена подела овог племена на три групе: Старе Куче (Старокуче), Нове Куче (Новокуче) и Куче Албанце (Затријепчане).

Много је теорија које доводе у питање прецизност ове поделе али танка линија која спаја или раздваја Куче и Арбанасе, како у овом крају зову суседе Албанце присутна је у готово свакој. Између осталог и оној о родоначелнику једног огранка овог племена - Дрекалу Кастриоту.

Дрекале је родом из албанског племена Бериша а по предањима био је чукунунук највећег албанског народног јунака Скендербега. Он је званични родоначелник Новокуча, односно Дрекаловића који чине већи део племена Кучи.

Новокучи су се средином 17. века раздвојили по вери, а касније и по језику. На захтев Дрекаловића, Владика Висарион Бољевић превео их је 1638. године у православље (до тада су били католици). Затријебчани су задржали католичку веру и наставили да говоре албанским језиком.

И теорије о пореклу Старокуча (староседелаца на територији на којој се простире ово племе уз границу Црне Горе са Албанијом) су подеднако контроверзне као и оне о "топонимском идентитету" овог племена.

С обзиром на то које су све знамените историјске личности, као и оне из света спорта и уметности поносни Кучи, могло би се приметити да припадници овог племена и имају чиме да се хвале.

На подужој листи великих јунака из Куча посебно место заузима Змај од Авале, војвода Васо Чарапић, један од војсковођа Првог српског устанка који је погинуо у бици за ослобађање Београда.

У знак захвалности за јунаштво Змаја од Авале, Карађорђе је за првог градоначелника ослободођеног Београда именовао Васовог сина, Илију Чарапића.

На листи славних Куча, данас, највише има спортиста, а међу њима почасно место заузима тенисерка Ана Ивановић, затим Душко Вујошевић, Дејан Радоњић, Душко Ивановић, Бранислав Прелевић…

На листи познатих Куча је и једно од највећих имена из плејаде "жестоких момака са асфалта", како су 90-их година називани виђенији ликови београдског подземља - Ђорђе Божовић Гишка.

Познати Куч био је и легендарни београдски мултимедијални уметник Душан Прелевић Преле, као и недавно мучки убијени српски политичар с Косова, Оливер Ивановић.

У листу познатих Куча уписао се и најмлађи кандидат на предстојећим председничким изборима у Црној Гори, Марко Милачић, који је предизборну кампању, симболичко, и започео из племенске централе.

Нема племена у Црној Гори чији припадници више држе до те припадности од Куча.

Овоме у прилог иде и податак да су Кучи једино племе које има и свој сајт, на којем се, између осталог, налазе чак и линкови који воде на цртане филмове о кучким јунацима, који су објављени и на Јутјубу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести