ЗАТВОРЕН ПРЕДМЕТ Икона коју је Додик поклонио Лаврову није украјинска

САРАЈЕВО: Након што је из Украјине саопштено да позлаћена икона, коју је актуелни председник Републике Српске  Милорад Додик својевремено поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, није из њихове културне баштине, Тужилаштво БиХ је затворило је овај предмет.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

Како је потврђено сарајевском порталу Клиx, Тужилаштво БиХ је донело одлуку о неспровођењу истраге у предмету "Икона", коју је Додик Лаврову поклонио у децембру 2020. године.

Тужилаштво БиХ је, како се наводи, одлуку о неспровођењу истраге донело након што је добијен одговор Генералног тужилаштва Украјине у којем се наводи да се поменута икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је наведено уметничко дело незаконито премештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну уметничку вредност, нити да припада националном културном наслеђу Украјине и да је национална вредност, након чега су истражитељи у Украјини затворили наведени поступак.

"Следом наведеног, а и спроведених додатних истражних радњи у БиХ, у Тужилаштву БиХ је у предмету донесена наредба о неспровођењу истраге", наводи портал.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести