Завршен дијалог на техничком нивоу; без напретка у Бриселу

БРИСЕЛ: Тродневна рунда дијалога Београда и Приштине на техничком ниову завршена је без напретка по питању имплементације договорених споразума.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Иако је дискусија била темљна, даљи прогрес није остварен, поручено је из Европске службе за спољне послове.

У саопштењу ЕЕАС се наводи да ЕУ позива обе стране да интензивирају своје напоре на имплементационим пословима, уз подсећање да је напредак у нормализацији односа кључни елемент напретка на европском путу.

У Европској дипломатској служби подсећају да су се главни преговарачи Београда и Приштине, Марко Ђурић и Авни Арифи састали у Бриселу од 19. до 21. марта.

Они су том приликом наставили већ започете разговоре о постигнутим споразумима у оквиру дијалога коме посредује ЕУ, наводи се у ЕЕАС.

У саопштењу се наводи да се на првом месту разговарало о договоро о Заједници-Асоцијацији спрских општина, енергетици, мосту у Мотровици, интегрисаном управљању прелазима и слободи кретања.

На крају ове рунде разговора, друге од почетка године, у Бриселу још није саопштено када ће бити заказани следећи разговори експертских тимова Београда и Приштине задужених за спровођење договора из Бриселског споразума. 

ЕУ је већ највила да ће инистирати на интензивирању ових разговора како би пет година од потписивања Бриселског споразума дошло до његове пуне примене.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести