Завршена четврта рунда разговора  власти и опозиције

БЕОГРАД: Дијалог власти и опозиције о изборним условима завршен је вечерас после више од три сата на Факултету политичких наука у Београду, а извршни директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић рекао је да се разговарало о финасирању кампање, као и о медијима.
1
Фото: Танјуг/ Бојан Стекић

Најавио је да ће у понедељак на ФПН у 9.00 сати бити одржан наредни састанак који ће бити посвећен бирачким списковима и изборној администрацији.

“Разговарало се о две теме, а једна је била финансирање кампање, у којој је било помака и обећања да ће доћи до измена. Очекује се и да то буде написмено предложено”, рекао је Антонијевић новинарима после састанка.

Друга тема, како је рекао су били медији, али њој није било посвећено толико пазње.

“Очекујемо и да ћемо у наредном периоду имати конкретне кораке од владајуће странке”, навео је он.

Рекао је да направљен и помак тиме сто је већина предлога које су изнеле НВО дочекано уз сагласност власти и опозиције.

Према његовим речима, остаје да се види који ће изборни закон бити промењен.

СНС је тражио конкретне предлоге за чланове закона, рекао је Антонијевић.

Представници владајуће коалиције, Александар Мартиновић из СНС и из СПС Ђорђе Милићевић, као и представници ЈС и ПС рекли су да их изненађује што опозиција и даље ставља акценат на законе који су донети у њихово време и којим им сада нису добри.

Оценили су да се они залазу за бојкот, јер немају подрску грађана.

Мартиновић је рекао да је утисак да је у Србији све добро и да је једини проблем то што ће Александар Вучић уцествовати на изборима.

“Циљ им је да постигну да нема у кампањи ни Вуцицћа ни СНС и то је чини ми се порука свих који дебатују о изборним законима”, рекао је Мартиновић.

Он је критиковао и идеју о прелазној влади и рекао да тиме део опозиције жели да прикаже да у Србији не постоји нормалан политицки живот.

Рекао је и да је разочаран што је Зоран Живковић на састанак дошао само да би вређао Вучића.

Милићевић је оценио да је добро што се разговара, али би требало да се то ради у парламенту.

“Требало је прихватити позив Маје Гојковић за разгвор и опозиција је показала да их овај разгвор каи ни избори не интересују”.

Фото: Танјуг/ Бојан Стекић

Представници Лиге социјалдемократа Војводине такође сматрају да би било боље да се разговори воде у институцијама. Додали су да је потребно да изборни закон омогући да Србија буде подељена на четири изборне јединице, како би се избегло да половина посланика буде из Београда.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић навео је да су неке препоруке невладиних организација прихваћене, али да сматра да правила о функционерској кампањи тешко могу бити примењена.

Представник Грађанског демократског форума Раде Вељановски рекао је да је највећа пажња током састанка била посвећена функционерској кампањи и да би медији требало да се према том опходе на другачији начин.

Владимир Ðурић из Странке модерне Србије рекао је да је жалосно да у 21. веку се расправља о томе шта је фукционерска канпања и који ће министар отворити аутопут, а који школу.

Он је рекао да су изборни закони донети раније, али да треба да се обрати пазња на препоруке ОЕБС и шта са насим изборним системом није добро.

На састанкју на ФПН су учествовали и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, као и представници ЛСВ, ПСГ, Нове странке, Странке модерне Србије, Грађанског демократског форума и СДА Санџака.

Председник НС Зоран Живковић и још један представник те странке напустили су разговоре после нешто више од пола сата, јер сматрају да нема могућности да се на њему "произведе" нешто добро за грађане.

Опозициони Савез за Србију (СзС) није дошао, у складу са ранијом одлуком о бојкоту избора, а нема ни представника Демократске странке Србије (ДС С), која, иначе, неће бојкотовати изборе.

На скупу су били декан ФПН Драган Симић, као и представници Црте Раша Недељков, Транспарентности Немања Ненадић, Цесида Бојан Клачар, Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести