Завршена друга рунда на ФПН, следећа за 10-так дана о медијима

БЕОГРАД: Данашњи, други састанак представника власти и опозиције о изборним условима на Факултету политичких наука у Београду завршен је око подне, а председник Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић најавио је да ће следећи, о медијима, бити одржан за десетак дана. 
glisic
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Састанку, за разлику од првог, није присуствовао Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде.

Милан Антонијевић је оценио да је данашњи састанак био конструктивнији и конкретнији од претходног.

Арис Мовсесијан из Нове странке рекао је да постоје ствари око којих постоји сагласност, али да не може да каже о чему је реч, јер по "Chatham House" правилу не може да цитира друге учеснике.

Владимир Ђурић из Странке модерне Србије констатовао је да систем финаснирања кампања фаворизује велике странке, у односу на мање и да нису једнаки услови за све у изборној трци

Небојша Зеленовић као председавајући Савеза за Србију у изјави новинарима после састанка рекао је да је зта разговор о осталим темама преостало мало времена, у питању су , каже, недеље, те поновио да СзС неће учествовати на изборима ако не буду фер услови. 

Он је рекао да остаје захтев да се смене сви чланови РЕМ-а и изаберу нови, високо стручни, затим је, наводи, потребан политички консензус око нових чланова РИК-а, и као трећи захтев - смена директора и чланова Агенције за бробу против корупције и постављање нових, стручних људи, који ће професионално да раде.

Данашња, друга рунда разговора, почела је око 9 сати и вођен је по " Chatham House " правилу, без присуства медија.

Орлић: СНС за најбоље стандарде у изборном процесу

Функционер СНС Владимир Орлић изјавио је да су се у данашњем разговору власти и опозиције на ФПН-у, посвећеном финансирању изборне кампање, чули већ познати ставови и истакао да СНС нема проблем да се држи најбољих и најмодернијих стандарда када је реч о правилном поступању у изборном процесу. 

Орлић је после састанка рекао да СНС нема проблем са ставовима ОДИХР-а, Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а, када је реч о функционерској кампањи, односно одвајању јавне фунцкије од страначких.

Такође, немају ништа против ни да се додатно унапреди бирачки списак, иако је, по његовој оцени, тај списак сада, де факто, најпрецизинији икада. 

"Имамо намеру да позовемо делегацију ОЕБС-а да се увере какво је стање и, ако треба нешто да се поправи, то су ставри које за СНС никада нису биле спорне. Наш је интерес да имамо најбоље стандарде у изборном процесу", рекао је Орлић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести