Завршени разговори у Бриселу; Укинути противправне одлуке Приштине

БРИСЕЛ: У Бриселу су вечерас нешто после 20 сати завршени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине у којима посредује Европска унија.
Vucic i Mogerini/TV Fonet
Фото: ТВ Фонет

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је прво имала одвојене разговоре са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем.

Након тога уследио је заједнички састанак.

Вучић: Нема дијалога док Приштина не повуче противправне одлуке 

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после дијалога са Приштином, да ће се дијалог наставити кад Приштина повуче своје протвправне одлуке.

"Овде се нико од нас неће појавити док они не повуку противправне одлуке", рекао је Вучић за РТС.

Упозорио је и на намеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

"Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова - то се неће догодити",поручио је Вучић. 

Он је рекао да ће одлука Приштине о додатном порезу од 10 одсто на робу из Србије остати на снази, да се у Европи нису много због тога узбудили, а такође је упозорио да Европљани намеравају да избаце Србију енергетске мреже за север Косова.

"Грађанима Србије желим да кажем да су тешки дани у политичком смислу пред нашом земљом. Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противправно ЦЕФТА споразуму повећали порез за робу из Србије. Нико се није из Европе нарочито узбудио, осим саопштења Могерини", рекао је он.

"Оно што се сутра дешава је трећа ствар - Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се форимара ЗСО а она две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори", рекао је Вучић.

Желе да нас избаце, противправно, не уважавајући наше аргументе, упозорава Вучић и додаје да ће та одлука бити у понедељак.

Како је рекао, против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија...

За нас су Шпанија, Словачка, БиХ.

"Боримо се колико можемо, али шансе су мале", рекао је он.

Да видимо прво шта Србија добија

Вучић је одговарајући на питања рекао да је Србија спремна за дијалог и да се понаша одговорно и озбиљно и да је потребно понашати се тако и спроводити своје обавезе.

Да се не прети Србима слањем војске, да се понаша одговорно и озбиљно, а не супротно Цефта споразуму...

"Ако сте у стању да рушите споразуме, не само према Србији него и према БиХ од пре 10 година које сте потписали - па шта сте онда у стању да поштујете. Шта су онда у стању Албанци да поштују. Нису у стању да поштују Бриселски споразум, ни формирају ЗСО...шта сте у стању онда да поштујете" упитао је Вучић.

На питање, а шта са тим када Србија лобира против чланства Косова у различитим организацијама и повлачењу признања Косова Вучић је рекао да се ми тиме дичимо и поносимо и да је то наш посао.

Додао је, на питање да ли је то у духу нормализације односа, да јесте и подвукао да Србија не признаје независност Косова. 

"Где смо ми потписали да нећемо то да радимо у ком споразуму то пише", навео је Вучић и такође упитао где је то Србија потписала да ће да се бори за признавање косовске независности, или да неће да се борити против тога.

Како је у разговору са албанским новинарима рекао усагласили су се у свему до сада да је он у праву, и по том питању и по питању непоштовања Цефте, неиспуњавања Бриселског споразума од стране Приштине... 

На питање да ли ће у евентуалном споразуму Београда и Приштине бити и међусобно признање као што каже Тачи, и чланство у УН и отворен пут Косову ка ЕУ, председник Србије је рекао:

"И шта је то што још треба да вам обезбедимо, а ми да ништа не добијемо - јели има још нека жеља".

Додао је да је Тачи тај који овде разговара, а да ће се видети када ће се вратити на разговоре јер мора прво неке обавезе да испуни Приштина. 

"А ми смо спремни да разговарамо о много ствари, али прво морамо да видимо шта је то што ће Срби да добију и шта је то шта ће Србија да добије, па тек када то видимо онда ћемо да разговарамо о свему другом" рекао је Вучић.

Како је рекао сви који учествују у разговору знају шта Србија тражи, а о размени територија никада није говорио.

На питање а шта би нормализација означавала Вучић је објаснио да је то под бројем један да се поштују споразуми који се потпишу.

"То је елементарни ред и то тако функционише у нормалним и цивилизованим народима. Знате - када нешто потпишете онда то спороводите у дело и тако би неко требало да се држи онога што је потписао" поручио је Вучић.

Према његовим речима Београд се држи онога што је потписао.

"Као што видите - не можете да ми пронађете папир којег се Србија не држи, а ја вама одмах пронашао два којег се Албанци не држе" рекао је Вучић албанским новинарима. 

"У томе је разлика и то је оно што мора да се промени да би ми уопште наставили дијалог. А од било каквог споразума смо миљама миљама удаљени" закључио је Вучић.

На питање албанске новинарке, а у вези убиства Оливера Ивановића Вучић је рекао:

"Косовска полиција је у потпуности задужена, 100 одсто, за истрагу убиства Оливера Ивановића. Је ли то истина или није?".

Новинарка је, одговорила - није, на шта је Вучић додао:

"На жалост по вас истина је. Добро је ако сматрате да сам ја у праву, то значи да косовска полиција нема компетенције ни овлашћења у Косовској Митровици. Честитам вам на томе, и веома сам срећан што то чујем. Ми ћемо се побринути за тај случај. Хвала што сте то рекли. То је за мене веома важно", одговорио је он.

Упитан кад се враћа за преговарачки сто Вучић је казао, да ће то бити чим његови "албански пријатељи почну да испуњавају обавезе" које су потписали пре 10 односно пре 5 година и кад престану да прете Србима.

На констатацију албанске новинарке да се Србија није извинила за почињене злочине на Косову, Вучић је узвратио да нико из Приштине није кажњен за злочине над Србима:

"Много је људи кажњено због почињених злочина, али ниједан из Приштине, а пуно је ратних злочинаца из Приштине. Маса њих који су убијали Србе, силовали Српкиње, вадили им и продавали органе, нико није био чак ни јавно критикован због тога. У Србији се бавимо нашим ратним злочинцима и то ћемо и даље радити, али друга страна нажалост никад ништа није урадила по том питању", закључио је он.

Тачи: Суочавање са Србијом је тешко

БРИСЕЛ: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је вечерас у Бриселу да је "суочавање са Србијом тешко".

"Интерес обе земље је постизање мирног решења које отвара простор за европску перспективу. Остаје да се види у будућности како ће се ствари кретати, али тешко је споразумети се са Србијом. Разговор је био жесток и арогантан са стране Србије, док је наш био балансиран и фер", рекао је Тачи после састанка с председником Србије Александром Вучићем и високом комесарком ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Како је рекао, потребно је отворити пут за постизање споразума Београда и Приштине који би завршио "међусобним признавањем и чланством Косова у УН", преносе приштински лист Зери.

Он је, међутим, додао да је оптимиста да ће у скоријој будућности споразум бити постигнут.

Према његовим речима, дијалог и споразум су једина алтернатива, и да ће на крају споразум ипак бити постигнут.

"Дијалог и преговори не иду ни са ултиматумом нити са агресивним тоновима", рекао је Тачи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести