Земље Квинте осудиле акције косовске полиције

ПРИШТИНА: САД, Француска, Италија, Немачка и Уједињено Краљевство осудиле су данас одлуку косовске полиције да присилно обезбеди приступ општинским зградама на северу тзв. Косова.
t
Фото: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Земље Квинте су у заједничком саопштењу осудиле напад на Еулекс у Звечану.

''Осуђујемо одлуку Косова да присилно приступи општинским зградама на северу Косова упркос нашем позиву на уздржаност. Позивамо косовске власти да се одмаһ повуку и деескалирају и да блиско сарађују са ЕУЛЕКС-ом и КФОР-ом. Осуђујемо нападе на Еулекс у Звечану. Забринути смо одлуком Србије да подигне степен приправности својиһ оружаниһ снага на граници са Косовом и позивамо све стране на максималну уздржаност, и да избегавају запаљиву реторику'', наводи се у тексту саопштења.

Раније данас, Албанијан пост је пренео да су је влада привремених приштинских институција неколико сати пре него што су се огласиле сирене за узбуну у четири општине на северу КиМ обавестила земље Квинте о намери да уз помоћ полиције упадне у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубин Потоку, али да од њих није добила сагласност за ту акцију.

Упркос томе, приштинске власти биле су одлучне да наставе са планом.

 Портпарол Европске комисије Петер Стано је раније данас изјавио да Европска унија најоштрије осуђује данашње сукобе у којима су учествовали косовска полиција и демонстранти на северу КиМ и поручио да сви морају да предузму акције како би одмах деескалирали ситуацију.

Шефица УНМИК-а Каролина Зијаде затражила је да се хитно предузму кораци да се смање тензије на северу КиМ.

Акције косовске полиције осудили су данас амбасадори САД и Немачке у Приштини Џефри Ховенијер и Јорн Роде, као и амерички сенатор Крис Марфи.

Премијер Албаније Еди Рама такође је критиковао акције косовске полиције на северу КиМ, назвавши их ''опасним и непотребним''.

Раније данас косовска полиција упала је и зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, где су се окупили грађани у покушају да спрече њихове уласке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести