Жигманов: Направљен квалитативан искорак у односима Србије и Хрватске

БЕОГРАД: Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов оценио је да је присуством званичника из Србије прослави Божића српске мањинске заједнице у Хрватској направљен квалитативан искорак у односима две земље и додао да су се на тај начин поново пробудиле наде да кроз институционални облик комуникације почну да се решавају отворена питања између два народа.
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

Жигманов је за Танјуг навео да у протекле више од две године није постојала на високом нивоу одређена врста оваквих сусрета и да је важно то што су се на прослави чуле охрабрујуће поруке када су у питању одности између две државе.

На питање колико догађаји у протеклом периоду отперећују односе Србије и Хрватске, Жигманов је рекао да су они, са једне стране, последица отворених проблема, питања и неспоразума који постоје између две државе, а са друге стране и одсуства "минималне комуникације" када су у питању државне институције.

Када би се отвореније, учесталије и у институционално примеренијем облику комуницирало вероватно таквих неспоразума или инцидената, назовимо их како хоћемо, не би било толико често и не би били толико тешки. Мислим да је и код председника Србије Александра Вучића саздана свест о томе да је таква ситуација неодржива, рекао је Жигманов.

Навео је се да се друштвени живот између Србије и Хрватске одвија и да су друштвени процеси између две земље далако богатији, као и културна размена, економска размена и сарадња у области спорта.

Видимо да се то одвија на пуно релаксанији начин и да сада постоји снажна потреба да се и односи између двеју влада на неки начин институционално поново успоставе и да се почну решавати проблеми, рекао је Жигманов и додао да је највећи део проблема везан за прошлост, уз наслеђа ратова када су у питању и Други светски рат и рат из деведесетих година.

Истакао је да је највише потребно да се о томе одговорно, са рационалним приступима и примереним институционалним оквиром почне водити дијалог са циљем да се, како наглашава, разреше "болна и осетљива" питања, али и да поруке међусобног разумевања, толеранције и уважавања постану доминантне у дискурсу политичке класе и једне и друге државе.

На питање колико може да представља додатни отежавајући корак да се проблеми превазиђу то што се неретко дешава да постоје различите поруке највиших званичних Хрватске према Србији и уопште положају српског народа, Жигманов каже да је сигурно да та врста "плуралности државне сцене, двојства које постоји у Хрватској" може бити отежавајућа околност када су у питању поруке и уопште амбијент новог процеса отопљавања хрватско-српских односа.

Али, мора се исто тако знати да је у политичком систему Хрватска држава где је влада та која има круцијалну улогу у одређивању политичких државних процеса и да је позиција председника Републике више симболична, рекао је Жигманов и додао да у том смислу он може бити један од субјеката који ће конструктивно придоносити "новом таласу" позитивних односа између Србије и Хрватске.

Жигманов сматра да је с тим у вези прошле године, када су у питању неспоразуми између две земље, и улога медија била "релативно упитна, да не каже негативна" и да је постојала одређена врста "сензационализма и острашћености", као и да је изостајало "рационалности, аналитичности и неке врсте стварања оквира за поверење".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести