Жигманов: Насиље и нетрпељивост морају нестати

ЗАГРЕБ: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ), Томислав Жигманов, још једном је осудио недавне нападе на Србе у селима код Книна, уз поруку да насиље и национална нетрпељивост морају нестати с ових простора, те да ће та странка и убудуће томе дати свој допринос, пренела је Хина.
RTV/printscreen
Фото: RTVRTV/printscreen

Жигманов је "непримереним" оценио изјаве хрватских и српских политичара након напада на Србе код Книна, истакавши да оне заоштравају односе двеју држава и, како каже, штете Хрватима у Србији.

"Етнички мотивисано насиље према припадницима српске мањине у околини Книна било је поводом непримерних изјава с једне и друге стране, и оне нису биле у функцији смиривања напетости и налажења решења", навео је Жигманов.

Тврди да то повећава страх међу припадницима хрватске мањине, повлачење у приватност, осећај несигурности и неспремност да се учествује у јавном животу.

Зигманов сматра да неким политичким факторима у Хрватској и Србији такво стање одговора јер мисле да тако мобилизују своје бираче.

Према његовим речима, атмосфери напетости доприносиле су и навијачке групе. "Појављују се некакви тенкови и трактори пред утакмице, то сигурно неће бити смирујући фактор у поновно заоштреним односима Србије и Хрватске", каже Жигманов.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести