Жигманов: Нећемо бити увучени у нови сукоб Србије и Хрватске

БЕОГРАД: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов истакао је данас да припадници хрватске заједнице у Србији неће дозволити да Хрвати у Србији буду увучени у, како каже, нови талас хрватско - српских нарушавања односа након покушаја председника Србије Александра Вучића да посети Спомен подручје Јасеновац.
s
Фото: Youtube Printscreen

Жигманов у писаној изјави за Танјуг наглашава да председник Србије Александар Вучић има право да посети Јасеновац, али и да је недопустиво да се актуелна Влада Хрватске назива "усташком владом".

"Да будемо посве јасни, председник Републике Србије Александар Вучић има право посетити Спомен подручје Јасеновац, о чему се јучер позитивно изразио председник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић. Допуштено је и подвргавати критици поступке и рад Владе Републике Хрватске, али именовање ''усташка влада'' за актуелну хрватску Владу не само да не одговара истини, те је као такво недопустиво, већ је и изузетно штетно за хрватско-српске односе", навео је Жигманов.

Истиче да ДСХВ снажно осуђује свако деловање које за последицу нема смиривање напетости у хрватско-српским односима, као и да с гнушањем одбацују покушаје, чак и на нивоу инсинуација, да се Хрвати у Србији увуку у тај сукоб.

"ДСХВ неће пристати да будемо увучени у нови вал хрватско-српских нарушавања односа! Штовише, јасно ћемо се и недвосмислено противити таквим покушајима! Хрвати у Србији нису били, нити су данас виновници ичега што не придоноси бољитку Србије и хрватске заједнице", наглашава.

Примећује и да количина и врста, како наводи, крајње негативних написа у медијима у Србији сигурно да не доноси спокој припадницима хрватске заједнице у земљи.

"Одсуство страсти, сензационалистичког приступа и негативних означитеља у овдашњој јавности сигурно би више погодовало и Хрватима у Србији", поручује.

Како наводи, ставови ДСХВ-а су и овога пута утемељени на вредностима демократије и норми у међународним односима, односно не постоји ништа вредно у друштвима што би требало разрешавати изван оквира сарадње, дијалога и посвећености изградњи међусобног повјерења.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести