Жигманов: Односи Србије и Хрватске су недвосмислено напредовали

ЗАГРЕБ: Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов, који је боравио у Загребу са српском премијерком Аном Брнабић, изјавио је да су односи Србије и Хрватске недвосмислено напредовали и да је у прва четири месеца ове године било четири сусрета на високом ниову  – два пута министара спољних послова, једном хрватски премијер и председник Србије и сада два премијера. 
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

"Ако то посматрате чак и у дужој историјској перспективи, онда можете закључити да, барем када је реч о учесталости, тако што до сада није било и да треба бити задовољан. Наравно, свесни смо да су исходи истих слабашни, барем када је у питању решавање отворених питања, али то не би требало да нас онеспокоји, јер је кључни изазов у овом, новом таласу нормализације односа успостава и одржавање поверења те стварање институционалног оквира за комуникацију и сарадњу између Србије и Хрватске", рекао је Жигманов у интервјуу за загребачки Вечерњи лист.

Уверен је, каже, да је то постигнуто и отвара простор да  се та сарадња наставити. Он је најавио да ће средином маја бити састанак координатора за утврђивање инвентара отворених питања и о стању бројних међудржавних комисија, што ће омогућити наставак њиховог рада, а у другој половини јуна председник хрватске владе Андреј Пленковић посетиће хрватску заједницу, што ће, казао је, бити повод да се поново сретне са председником Владе Србије Аном Брнабић. 

"Очито, одређени су и будући кораци, колосек сарадње се монтирају, а још један састанак на врху је већ дефинисан. Све то нас који смо инволвирани у овај процес мора храбрити", навео је Жигманов.

На питање да ли је ово кључан тренутак за осетну, односно за прву промену односа држава према бољој сарадњи, Жигманов каже да за ово време "зацело јесте".

"Нарасла је довољно свест о важности сарадње, спремности за исто, видело се, такође није мањкало, створили су се и повољни услови за обнављање комуникација, створено је, без обзира на различите оптике, и довољно поверења између кључних такмаца, а поруке које смо имали прилику да чујемо говоре да ће овај процес потрајати. Све то је недостајало у последњих пет година – време када се сарадња између власти двеју држава одвијала највише и најчешће путем медија", казао је Жигманов.

Упитан о положају Хрвата у Србији, Жигманов је казао да је он бољи него што је био, али да још увек с дефицитима када је реч о пожељном.

"Кључни помак, који отвара простор и за брже и ефикасније решавање бројних изазова, учињен је укључивањем легитимних политичких представника у највише институције у којима се доносе одлуке. Наиме, мојим избором за министра, отвара се нова, до сада непостојећи, квалитет за артикулисање интереса хрватске заједнице, за остваривање потреба те за постизање истинске равноправности Хрвата у Републици Србији. То је процес који траје дуже од једног дана или месеца, али је недавно започет и већ даје своје видљиве позитивне резултате", рекао је Жигманов.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести