Жигманов: Питање истополних заједница није само питање закона

БЕОГРАД: Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, учествовао је данас на отварању Конференције о људским правима, одржаној у Културном центру Београда у оквиру овогодишње "Недеље поноса".
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

Жигманов је оценио да борба против стереотипа, предрасуда и дискриминације није трка на 100 метара, већ маратон, наводећи да она захтева упорност, истрајност, разумевање, дијалог и уважавање, чак и онда када се не слажемо, саопштило је Министарство.

Он је истакао да немамо законску регулативу када је реч о истополним заједницама, нити свеобухватну регулативу о положају трансродних и интерсекс особа, али нагласио да питање истополних заједница, права трансродних и интерсекс особа није само питање закона, већ питање изградње културе људских права, уважавања и, надасве,  сваког понаособ, те да закони и промена свести морају ићи руку под руку.

Жигманов је казао да најпре морамо разговарати и договорити се, постићи консензус, да бисмо затим обезбедили и услове за примену закона.

Истовремено, законске норме, како је нагласио, мењају додатно друштвене односе и ставове, разбијају предрасуде и стварају услове за даље унапређење. Истакао је да су ти процеси покренути, теме отворене, нису непознаница и нису невидљиве и поручио да је Министарство партнер у овим процесима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести