Жигманов: Политика Загреба охрабрује Хрвате у Србији

СУБОТИЦА: Хрватска ће наставити да инсистира да се институт загарантованих мандата, који постоји у Хрватској за српску мањину, уведе и у Србији за хрватску мањину, изјавио је данас председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов, након састанка с хрватским званичнима раније ове недеље.
zagreb tanjug
Фото: Tanjug

Он је рекао да политика Загреба охрабрује хрватску мањину у Србији, пренела је Хина. 

Хрватски премијер Андреј Пленковић и потпредседница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић разговарали су у среду у Загребу са Жигмановим и председником Хрватскога националног вијећа (ХНВ) Славеном Бачићем, који су их, како је речено, обавестили о помацима оствареним по питању доступности школских уџбеника на хрватском језику у Србији, поступку откупа и обнове родне куће бана Јелачића у Петроварадину која ће бити дата на коришћење хрватској мањини.

Према његовим речима, хрватски званичници тврде да о кљуцном питању - осигуравању загарантованог мандата за хрватску заједницу у Скупштини Србије - нема напретка.

"Наши домаћини су нас разумели и потврдили да ће Хрватска наставити да инсистира да се институт загарантованих мандата, који постоји у Хрватској за српску мањину, уведе и у Србији за хрватску мањину", рекао је Жигманов.

Он је додао да им је представницима хрватске мањине у Србији речено да ће бити укључени у хрватско-српске разговоре као интегрални део укупних односа две земаље и да ће наставити комуникацију у том смислу.

"Садашња влада РХ показује на званичном нивоу интерес - испољава одређену дозу емпатије, и својим потезима храбри припаднике хрватске мањине у Србији када је у питању очекивана помоћ и подршка у решавању нагомиланих отворених питања и проблема која ова заједница има", навео је Жигманов.

Нагласио је да партнерску сарадњу, проактивни однос и подршку представници хрватске мањине "осећају као најважније делове хрватске политике према нама овде у Србији".

Влада Хрватске, поводом разговора с представницима хрватске мањине, саопштила је раније да је било речи о положају и статусу Хрвата, као и о пројектима које спроводе, а које РХ подржава кроз Централну државну канцеларију за Хрвате изван домовине.

"Председник Владе Андреј Пленковић и овом је приликом нагласио да је положај хрватске националне мањине у Србији приоритетно питање за Владу Републике Хрватске. Поручио је да ће институције Републике Хрватске од институција Републике Србије, у свим контактима, а посебно путем рада међувладиних мешовитих хрватско-српских одбора и комисија, тражити испуњење раније преузетих обвеза", наводи се у саопштењу хрватске владе.

Како се додаје, то се посебно односи на осигуравање заступљености представника хрватске мањине у свим представничким телима, од локалног нивоа, преко покрајинске до Народне скупштине Србије.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести