Жиофре: Очекујемо од Србије да поштује вредности и принципе ЕУ

БЕОГРАД: Европска унија је пројекат мира изграђен на основу заједничких интереса, али и на суштинским вредностима - вредностима помирења на континенту, изјавио је данас шег Мисије у Србији Емануел Жиофре и додао да не постоји ниједна алтернатива проширењу ЕУ на земље Балкана.
Ziofre Emanuel yt
Фото: Youtube Printscreen

"Ту смо да помогнемо земљама и друштвима на Балкану, битно је пружити конкретну помоћ за интеграцију", рекао је Жиофре на међународној конференцији "Ка заједничкој европској будућности Балкана: Историјски и савремени погледи на регионалну сарадњу", која се одржава у Београду.

Жиофре је рекао да је ЕУ одлучила да донесе план о економским инвестицијама од 30 милијарди евра, а да су ове године издвојили око три милијарде евра за локалне самоуправе.

Али, поручио је, потребно је направити и политички избор како би ЕУ могла да да одговарајући подстицај процесу интеграције, те навео да рачунају на земље кандидате, своје партнере и будуће државе чланице да буду уз ЕУ у одбрани мира и поштовању одређених правила.

"С тим у вези, очекујемо од Србије да искрено поштује вредности и принципе које ми заједнички бранимо и кроз нашу инострану политику и политику безбедности", казао је Жиофре.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести