Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији

БЕОГРАД: Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Осамдесет дана смо издржали, а цена коју плаћамо је огромна, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

"Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала, било би лепо да је мало више био фер амбасадор Русије када о томе говори. Свеједно, не тражимо и не радимо то због њих него због себе, због поштеног односа према себи, својој земљи и поштованај међународног јавног права. И знамо шта су санкције и колико су нефер и непотребне", рекао је Вучић.

Трпимо страшно и много неувођењем санкција Русији и то хоћу да људи знају, поручио је Вучић.

"Сада бих вам рекао, немам никаквих илузија - живели бисмо десетоструко боље само да јесмо то урадили. НИсмо то урадили зато што се понашамо као незаивсна и самостална земља", додао је Вучић.

Нагласио је да ће предстојећа зима у свету били најтежа у последњих 70 година, али да нико не жели да чује другог осим навијачког става.

Недостајаће много хране, има енергената, али захваљујући суманутој политици са свих страна или неће бити доступни или ће бити сумануто скупа, казао је Вучић.

Истакао је да Европа неће моци да издржи другу или трећу годину заредом да привреда буде у рецесији.

Вучић је рекао да 25 одсто светског тржишта неће имати хлеба.

Председник је рекао да ће у свету бити несташице хране, да је Индија забранила извоз пшенице и да је одмах скочила њена цена на берзама, затим да постоји проблем са набавкама кукуруза, да и даље нема извоза због затворених украјинских лука и друго.

"Све ствари морају да се посматрају заједно. Суштина је да све заједно мора да функционише на истој политици да би могли да преживимо. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава и само да чекамо да живимо боље", рекао је Вучић и додао да живимо у условима проглашеног светског сукоба.

Напоменуо је треба имати у виду да ове године трошимо 50 одсто више бензина него прошле, као и 20 одсто више дизела.

Мој посао да будем реалан, а не да говори о "фонтани жеља" додао је Вучић и истакао да је о свим тим проблемима говорио и када је била предизборна камапања.

Напоменуо је да на телевизији може свашта да чује од неких људи, који ће притом тражити и повећање плата и пензија и да имати "небулозне" идеје око Фијата у Крагујевцу, као и други који штрајкују.

То је зато што им се може, али постоје људи којим се то не може, истакао је председник.

Вучић додаје да је већа цена долара, да је амерички ФЕД подигао референтну камаптну стопу, као и да Србија упркос томе хоће да задржи раст.

Напоменуо је да сада немамо приступ тржишту капитала, као и ни друге земље у развоју, затим да у овим условима треба обезбедити занављање кредита, покривање дефицита од три или четири одсто и друго.

"Сви ће да кажу - ево га Вучић најављује увођење санкција - не, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику и ту политику водимо не зато што имамо нешто због неувођења санкција, јер ћу да слушам то је због цене гаса и слично. Па да плаћамо и наскупљу цену гаса то нам је милијарда а ми на овоме губимо више милијарди, а да не причамо о мањем доласку страних дирекних инвеситиција. Седам америчких продуцената и режисера и глумаца је одбило да дође у Србију због неувођења санкција", навео је Вучић.

Истакао је ће Србија имати нижу инфлацију него земље као што су Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, балтичке земље...

Саопштење Г7 скројено само за Србију

Вучић је рекао данас да је саопштење министара земаља Г7 у коме се тражи да се земље у окружењу придруже политици ЕУ скројено само за Србију.

"И БиХ је увела санкције Русији, па смо само ми остали који то нисмо учинили, тако да је саопштење Г7 о Западном Балкану писано само за Србију", истакао је Вучић гостујући на ТВ Прва уз коментар да им се то може јер су јаки и моћни.

То је политика без принципа, политика бруталних притисака у којој се и Американци понашају више фер од Немаца, рекао је Вучић оцењујући да су поједини западни представници безобзирни и дрски.

"Они кажу ''никада нећемо прихватиит да педаљ Украјине промени границе'', а зато рушите територијални интегритет Србије и говорите о Косову као срцу Европе",констатовао је Вучић осврћући се на изјаву представника Немачке Мануела Зарацина.

На сцени је с једне стране потпуно лицемерје Запада, али да ни код Руса принципи не постоје, принцип једино постоји код Србије

На питање зашто се повећава притисак на Србију, Вучић је указао да Русија брине о себи и да немају наста друго да се позову него на косовски преседан.

"У тој политици нема ништа фер. Рећи ће да неће да признају независно Косово, јер ни њима нико неће да призна Домбас и Крим да буду руски", рекао је Вуцић.

Он је додао да и Путин и Медведев извлаче Косово као аргумент и напоменуо да је на њиховом месту није сигуран да не би исто урадио.

"Била је криминална политика запада и сада се тога дрзе, а запад хоце да им извуце столицу и да им не да Косово као аргумент", објаснио је Вуцић.

"Они хоће да натерају Србију да призна Косово и да кажу да је у питању двострана сагласност воља, да то није исти случај као руски и да зато њихову аргументацију неце да прихвате", навео је Вуцић и указао да је Србија ту највеца зртва.

Истакао је да Србија 80 дана истрајава да буде једина земља која не уводи санкције Русији, али да гледа како да се заштити.

Указао је да је да се само Србија држи принципа и међународног права, а да се други имају принципе силе.

"Људи у Србији морају да разумеју колико су теска времена и да добро схвате да сваки дан који купимо, а да нам није лосије је невероватан успех", поручио је Вуцић.

Поводом позива да Србија ускади политику са ЕУ, Вуцић је рекао и да он њих позива да ускладе своју политику и да постују територијални интегритет и да као што поштују Резолуцију о Украјини поштују и резолуцију 1244.

Хоћу да им показем да су морални патуљци, али то неце да реси нас проблем", уклазао је Вуцић.

Он је рекао да ће отићи код Шолца, у Брисел и пред њима .а каже зашто водимо овакву политику.

"Знам да ћу бити због тога омраженији и мање радо виђен гост, јер водим политику у интересу Србије. Наша позиција је морална позиција, ми знамо шта су санкције, што сте бомбардовали Србију, што не бомбардујете Русију, толико о принципима и међународном праву", указао је Вучих.

Он је оценио и да је саопстење Г7 било јос бруталније о Републици Српској.

Вучић је поруцио да ће се борити ya политику Србије засновану на моралу и међународном праву и да ће обавести јавност о томе када Србија висе не буде могла да издрзи притиске.

"Борићу се за политику Србије заснованој на моралу и међународном праву. Ми знамо ста су санкције", указао је Вуцић, али је нагласио да принципа нема и да висе не мозе да слуса о територијалном интегритету.

Каже и да Србија нема где да иде сем у Европу као и да ова земља мора да зиви.

 Постоји реална могућност нуклеарног сукоба

 Вучић је изјавио да очекује да ће рат у Украјини дуго да траје, да ће бити жешћи него данас, поготово од јесени, и да сматра да је већа могућност да буде нуклеарног сукоба, него да га не буде.

Гостујућ на ТВ Прва, а на питање да ли га нешто додатно забрињава поводом ситуације у свету, Вучић је рекао да је то што обе стране искључиво желе пораз оне друге у Украјини.

"Све сам разумео. Игра се покер у главу. Нико неће мир, сви хоће пораз друге стране. Дуго ће да траје и биће већи сукоб него данас", поручио је Вучић.

Он је посебно скренуо пажњу на речи кинеског председника Сија, који је упозорио Европу да мора да води рачуна о својој безбедности сама јер ова мала, ограничена криза у Украјини може да постане велики извор глобалних подела и глобалних сукоба.

"Ја очекујем веће сукобе на јесен, много веће, зато очекујем паклену зиму и за нас и за све друге. Зато што видим да нема довољно озбиљности и одговорности", констатовао је председник Србије.

На питање да ли страхује од нуклеарног сукоба, он је одговорио да је та могућност веома реална.

"И то је све што могу да вам кажем. Мислим да је већа могућност да се догоди, него да се не догоди", рекао је Вучић.

На питање о када ће бити донета одлука о увођењу обавезног војног рока, Вучић је одговорио да ће прво ићи јавна дебата, а да се он, приликом предлагања тога, угледао на најразувијеније земље попут Шведске, Финске и на њихове принципе.

"Чуо сам НАТО analitičarre који су против, сада ће следити ови који су за. Саслушаћемо све. Све те који имају политику ''може нам се''. Шта год да се деси биће нешто између да не би морали да хвале власт, ал саслушаћемо све, alli ће на крају одговорни људи донети одлуку", рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија наставити са набавком оружја из Кине.

"Србија је суверена земља и она ће набављати шта она хоће и од кога она хоће. Боље да сам себе слушао и да смо више набавили. Осећали бисмо се сигурније", истакао је председник Србије.

Још размишљам о мандатару, неће бити оно што се чује

Председник Србије Александар Вучић рекао је  да још размишља о томе ко ће бити мандатар нове владе и истиче да све оно што се може чути да су "наредили Американци или Руси" сигурно неће бити.

"Све то што чујете да ће да буде, унапред вам кажем да неће, јер неће да одлучују ни Американци, ни Руси, већ грађани Србије", каже председник.

Истиче да је за њега важно да владу чине људи који ће да се боре за интересе своје земље, да нису неко ко ће да размишља само о својим личним интересима, већ неко ко ће да размишља о интересима земље, неко ко се неће додворавати људима сваки дан, већ неко ко ће им говорити истину.

Када је реч о другом мандату председника, Вучић истиче да заклетву мора да положи 31. маја и додаје да не зна да ли ће бити пред овим или новим сазивом Скупштине.

"Не знам, јер се нешто муља на једном бирачком месту у општини Бијановац и немамо коначне парламентарне резултате, али мој мандат је јасно орочен и 31. маја ћу морати да полажем заклетву за нови мандат", навео је.

На питање о изборима у Београду, председник сматра да би могла да буде постигнута и већа већина од оне коју тренутно имају СНС и СПС сами.

Напомиње и да ће нови избори у главном граду бити расписани када опозиција то затрази.

"То је питање протока времена и чекам да ми опозиција каже када желе изборе и тада ће бити расписани. Само им кажем да добро размисле, изгубиће убедљивије", казао је председник.

Коментаришући изјаве аналитичара који су рекли да би СНС сада на изборима могао да победи убедљивије, председник наводи да њега људи не воле, али да га поштују, јер говори истину и бори се.

"Имам довољно храбрости да се супротставим свим спољним притисцима, што добро разумем интересе Србије и знам шта је економски напредак и зато што знају са колико страсти и енергије ћу да уложим да чувам мир и стабилност", навео је.

Како каже, сам је крив за то што СНС 3. априла није остварио убедљивије победе на парламентарним и београдским изборима јер се он није довољно посветио кампањи.

"Када су људи схватили да није шала оно што сам говорио и неки дан после рекли ми ћемо са свима против Вучића, рекли су е па нисте тако причали у кампањи и за седам дана су променили ставове. То значи да сам ја лоше извео кампању и за то сам само ја крив. Али, мени је важно да и данас можете да кажете да само ми нисмо рекли ништа што није истина", казао је Вучић.

Када је реч о новом председничком мандату, Вучић каже да је његова визија да Србија за пет година буде развијенија, непрепознатљива и додаје да се мора уложити у образовање, односно у додатно дуално образовање.

"Хајде само да пратимо Немачку, Швајцарску по том питању, да будемо међу најуспешнијима у економији у Европи, да можемо снагом економије да им приђемо, да бисмо могли да повећамо плате у будућности", позвао је Вучић.

Додао је и да реформа образовања мора да буде озбиљна.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести