Зоран Павловић покрајински омбудсман

Посланици Скупштине АП Војводине на данашњој седници изабрали су Зорана Павловића за новог Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана. За предлог да Павловић

буде именован на ту функцију гласала су 94 посланика, против је било десет и исто толико посланика није учествовало у гласању. 
За избор омбудсмана била је потребна двотрећинска већина, односно минимум 81 глас.  
У расправи која је предходила овом избору председник посланичке групе СНС Миленко Јованов, који је и потпредседник Српске напредне странке, рекао је да је најбитније да омбудсман буде изабран по закону.

"У прошлости смо имали ситуацију да се омбудсман бирао супротном закону па се десило да се у Покрајинској скупштини за омбудсмана изабере неко ко је у тренутку избора имао много више година него што то закон о избору омбудсмана дозвољава и приде та личност је долазила са функције саветника тадашњег председника Извршног већа", рекао је Јованов.

Он је истакао да Павловић као предложени кандидат испуњава све предуслове по питању стручности и да никада није био члан ни једне политичке странке нити је икада конкурисао за било коју политичку функцију.
Потпредседница посланичког клуба Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Маја Седларевић је рекла да посланици те странке принципијелно неће учествовати у гласању, али је новом омбудсману пожелела пуно успеха у раду.

Према њеним речима, најбитније је да омбудсман у свом раду буде потпуно независан од извршне власти, јер је та независност гарант да ће свој посао обављати на ваљан начин.
Председник посланичке групе Демократске странке Борислав Новаковић је уоци гласања изнео замерку да посланици опозиције нису консултовани око предлога за персонално решење за место омбудсмана, али је нагласио да ће та странка гласати за поменути предлог.

"Ззелимо да ојачамо институцију заштитника грађана и због тога ћемо гласати за предлог да Зоран Павловић буде изабран за покрајинском омбудсмана. Надам се да ће наше гласање бити и вид подршке новом омбудсману да храбрије и одлучније наступа у свом раду", рекао је Новаковић.
По избору за покрајинског омбудсмана Павловић је кратко рекао новинарима да ће се у року од 30 дана по преузимању функције обратити медијима. 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести