Зукорлић сахрањен у Алтун алем џамији у Новом Пазару

НОВИ ПАЗАР: Оснивач и лидер Странке правде и помирење и бивши муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић сахрањен је у харему Алтун алем џамије у Новом Пазару, након ексхумације у његовом родном селу Орље, код Тутина, и обдукције због сумње породице да је смрт уследила тровањем.
muamer zukorlic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

У присуству великог броја људи, сахрани у Алтун алем џамији присуствовао је велики број људи, а говорили су муфтијин син и актуелни председник ПСС Усаме Зукорлић и председник Мешихата Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић.

Алтун алем џамија (џамија од злата и драгог камења) налази се у средишту новопазарске старе чаршије и један је од бисера исламског грдитељства и архитектуре.

У 16. веку ју је саградио Муслихедин Абдул Гани, познат као Мујезин хоџа ал Медини. Био је врло учен и образован, чему сведочи и његово звање Мевлана које су могли да носе само истакнути исламски учењаци и филозофи.

Није познато које године је џамија изграђена, али се, на основу записа, може закључити да је то било у периоду од 1516-1528.

Минарет Алтун алем џамије један је од најлепших у османској архитектури, каквих нема на Балкану. Њој равне могу се наћи само у Истанбулу, Једрену и Бурси, док на њу подсећа Таш хан (Камени хан) у Скопљу.

За џамију се везује легенда о лепој девојци Алтуни, по којој је добила име. Због њене лепоте и богатства нико се није усудио да је запроси, јер је она била рођена за царске сараје, а не за Нови Пазар.

Своје богатство је лепа Алтуна пред смрт дала за изградњу џамије која ће носити њено име.

Алтун Алем џамија је и данас симбол исламске културе, идентитета и традиције.

Под заштитом је државе од 1979. године.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести