У сусрет 58. Дневниковом турниру у малом фудбалу: Без дама се није могло

НОВИ САД: Још од спартанске принцезе Киниске и њене победе на Олимпијским играма 396. године п.н.е даме су тражиле своје место у породици спортова.
1

Одавно више не морају да се боре за своје место под сунцем, јер спорт без тих сјајних жена не би данас ни био то што јесте. Док се осма деценија прошлог века деветој предавала, Дневник и његово турнирско чедо у малом фудбалу прихватили су улогу промотера те игре међу припадницама лепшег пола. Од идеје до реализације прошло је неколико година. Нико се тада није усудио да преузме одговорност за нешто што у пракси није имало пример у панонском поднебљу. Ипак, у зиму 1983/84. године програм Дневниковог турнира оплемениле су даме. 

– Када смо виделе позив женама за учешће на турниру, синула нам је идеја да се пријавимо – присећа се некадашња рукометашица Железничара Снежана Вукановић. – Сећам се, имале смо тренинг и неко је у свлачионици листао Дневник, јер о рукомету смо и тада, као и данас, најпре читали у Дневнику. Нисам сигурна која од нас је предложила, али сам сигурна да нико није био против. Најгласније су биле сестре Славка и Драгиња Којић, Ђурићка такође, Драгица Швоња... Ја сам увек за дружење и за игру, шта год да је у основи. И тако ми кренемо, под фирмом Металорад, који је имао сјајну мушку екипу. Чика Николи, власнику Металорада, идеја се допала и тако ми заиграмо пред препуним трибинама у сајамској дворани. Људи не верују, звиждућу, нуде пиво уз ограду, али убрзо су аплаузи над‌јачали сваки други израз присуства публике на трибинама. 

Снежана Вукановић одиграла је запажену рукометну ролу у новосадским клубовима, али и у првенствима Македоније и БиХ. Данас је успешан рукометни менаџер, коме се верује с обе стране државне границе. Куриозитетан је податак да је женски рукомет мање интересује, „тргује” искључиво рукометашима.

Негде у време када је чувена италијанска фудбалерка Каролина Мораће постала прва жена тренер мушког италијанског клуба, Вукановићева је прва жена менаџер у Европи у мушком делу рукометне игре. На Дневниковом турниру, у екипи Металорада, стигла је до трећег кола.

– То је незаборавно искуство. Нешто ново, што се допало свима, учесницама и гледаоцима, без разлике. Није нама фудбал био стран, на загревањима пред тренинг често смо разбацивале на мале голиће. Не знам како то данас изгледа, али то је тада била атракција. Жене у фудбалу, па још на тако чувеном и квалитетном такмичењу какав је био Дневников турнир. Драго ми је да се поштоваоци Дневникове традиције присећају тога, а младим девојкама, склоним спортским изазовима, препоручујем да учествују на турнирима, искуство је јединствено – нагласила је Вукановићева.

И на турниру који следи даме ће ревијалним учешћем оплеменити такмичење, које почиње утакмицама првог кола у суботу, 17. децембра. Јавни жреб је три дана раније, а финалне утакмице су у недељу, 15. јануара.

Подсећамо да пријаве за турнир примамо до 12. децембра на мејл: dnevnikovturnir­gmail.com, на Инстаграм профилу: Дневников турнир, или лично на адреси Булевар ослобођења 11 други спрат. Котизација се уплаћује на текући рачун 340-11030722-90, а износи: сениори и ветерани 8.000 и млађе категорије (полетарци, петлићи, пионири и кадети) 6.000 динара, за уплате до 5. децембра. Од 6. до 12. децембра уплате се дуплирају.

Л. Бакмаз 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести