Ајакс на новом почетку

Познати и признати фудбалски тренер-стваралац Светозар Чича, сада већ далеке 1996. године у Новом Саду, основао је фудбалску школу брендираног имена Ајакс, по узору и нотама славног Ајакса из Амстердама.
Светозар Чича и Здравко Тривковић
Фото: Светозар Чича и Здравко Тривковић

Школу је отворио легендарни Велибор Васовић, први српски фудбалер у историји који је, као капитен Ајакса, 1971. године, на Вемблију, подигао пехар победника Купа европских шампиона, претече данашње Лиге шампиона.  Опште је познато да се Велибор Васовић, својим делима и остварењима, трајно уписао у историју европског и српског фудбала. Каријеру је почео на Новом Београду, одакле се касније винуо до Партизана и Црвене звезде, а после постао и њихов тренер, што га додатно издваја и сврстава у ред великана.  Некадашњи капитен великом Јохану Кројфу, за живота, био је почасни председник српског Ајакса, који је 1999. године прерастао, сходно и променама Закону о спорту, у фудбалски клуб. Титула почасног председника и, на одређен начин, суоснивача српског Ајакса, Велибору Васовићу остаје и постхумно, а на то су у овом клубу посебно поносни. У част Велибора Васовића, српски Ајакс је, до сада, у Новом Саду, одржавао Меморијални турнир или Дан сећања у његову част, на коме су редовно учествовали Васкетови клубови Партизан и Црвена звезда.

У току две деценије постојања српски Ајакс је васпитао на десетине младих, а многи од њих  су постали и препознатљиви фудбалери. Да споменемо само неке: Ђорђе Шушњар је био голгетер Сутјеске из Никшића, играо је у швајцарском Лугану, а сада је у Летонији. Иван Рогач је наступао за Рад, а тренутно је у Бачкој из Бачке Паланке, за коју још играју Ненад Зечевић и Лука Миљевић. У Војводини је Урош Стаменић и два репрезентативна млада голмана Марко Илић и Вукашин Пилиповић. У Ајаксу је поникао и штопер Радован Панков, који је био члан златних орлића који су се окитили светском титулом. Страхиња Крстевски је био најбољи стрелац омладинске лиге Србије за сезону 2015/16, када је наступао за Војводину. Александар Десанчић је првотимац ЧСК Пиваре, Бојан Ковачевић носи дрес прволигаша Инђије и тој ниски играча  нема краја... Једноставно, то је тако, по узору на свог „старијег брата” из Амстердама, са којим су чврсто емотивно везани због лика и дела Велибора Васовића.  Од нове сезоне и на свом новом почетку, Ајакс има и нови лого на дресу, у коме је утиснут лик Велибора Васовића са пехаром, освојеним на Вемблију. Пре годину дана новосадски Ајакс је променио седиште свог боравка и постао је пуноправан члан Фудбалског савеза Београда и од нове сезоне ће се његов сениорски тим такмичити у Међуопштинској лиги група Београд, а своје утакмице као домаћин ће играти на игралишту БСК 1925 у Батајници.

У току две деценије постојања српски Ајакс је васпитао на десетине младих, а многи од њих су постали и препознатљиви фудбалери

Питали смо творца српског Ајакса Светозара Чичу чему ли се нада на новом почетку и у новој сезони и ко ће му бити сарадници. - Најпре желимо да се захвалимо руководећим људима батајничког БСК-а, који су нам први пружили руку помоћи, као и Фудбалском савезу Србије и ФС Београда, који су позитивно оценили наш досадашњи рад са младима у Србији. Међу првима нам је у помоћ притекао и генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић, као и његови претходници. Та логистика није занемарљива, ако се узме у обзир са каквим се тешкоћама аматерски клубови сусрећу, па и српски Ајакс. Тренер првог тима ће бити млади и перспективни Здравко Тривковић, а ту сам и ја да му припомогнем својим искуством. Младост и искуство су најбољи спој. Не брините,струка је у сигурним рукама – поручио је Светозар Чича, неуморни фудбалски прегалац.

М. Менићанин

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести