Амбициозни планови руководства фудбалерки новосадске Москве

На табели Друге лиге фудбалерки - група север, екипа новосадског ЖФК Москва на крају јесењег дела такмичења налази се на првом месту, сведочећи о томе да се на Видовданском насељу игра одличан женски фудбал. Како то већ бива, успеси рађају неке нове снове, који умеју да одлутају далеко и високо, а прва жеља девојака је да до краја сезоне осигурају пласман у прволигашко друштво.
Zvekic i Radjen
Фото: Златко Звекић и Драган Рађен, фото: Дневник

О томе шта се, за сада још увек полушапатом, прича на игралишту Црвене звезде, где је ЖФК Москва домаћин, разговарали смо с Драганом Рађеном, председником клуба и новим спортским директором Златком Звекићем.

- Није тешко то да се препозна наша жеља да уђемо у виши ранг, у Прву лигу – каже Рађен. - Начинили смо корак напред у односу на прошлу сезону, у кој смо били други, довели смо за спортског директора Златка Звекића, који се прихватио изазова и који, како је сам рекао, жели да Москва у догледно време уђе најпре у Суперлигу Србије, а онда, једног не тако далеког дана, заигра и у Лиги шампиона. Наш је став да Нови Сад, као град који има готово пола милиона становника, заслужује још једног женског суперлигаша и да ЖФК Москва може да се нађе у елити.

У најјачој женској дивизији српског фудбала наступа Војводина, а да би јој се и Москва придружила биће потребно да водећи људи овог клуба обезбеде девојкама ваљане услове за напредак.

- Имамо добре релације с руководством града и градоначелником Милошем Вучевићем, као и градским Секретаријатом за спорт и омладину - додао је Рађен. - Градночелник жели да стане уз све спортске клубове у граду, преопознаје важност развоја женског фудбала и због тога намеравамо да искористимо тренутак и стигнемо најпре до Прве, а онда и Суперлиге. На нама је сада да направимо базу, омасовимо клуб у млађим категоријама и створимо боље услове за њихов развој. Уз помоћ града и велики рад можемо у свему томе да успемо. Тренутно имамо око 30 девојчица и девојака, а један од задатака директора Звекића биће и да у томе направи искорак.

Златко Звекић играо је фудбал у млађим категоријама ФК Војводина, а потом је каријеру наставио у Немачкој, земљу у којој је провео 30 година. Имао је прилику да се увери у то да је женски фудбал сада у великој експанзији, па своја искуства жели да пренесе и на ЖФК Москва, тим пре што је био један од кључних људи који су омогућили да се успостави сарадња између ФС Београда и ФС Берлина. Уз то, лични мотив због којег се прихватио ни мало лаког посла лежи у чињеници да је својој ћерки дао управо име - Москва.


Сарадња с Војводином

Не крију у ЖФК Москва да желе да унапреде сарадњу са суперлигашем Војводином.

- Желимо да с Војводином будемо пријатељски клуб, да имамо добру сарадњу, јер је лепше када један град има два клуба у елити - сматра Рађен. - Зашто, например, сада неке играчице које не могу да прођу у Војводини не би дошле да играју код нас, или да неке од наших девојака које покажу да вреде прешле у Вошу? У сваком случају, подржавамо црвено-беле и настојаћемо да убудуће сарадња с њима буде подигнута на виши ниво.


- Озбиљност клуба који жели да постане суперлигаш не може да се уобличи без широке базе девојчица у свим узрасним категоријама - појаснио је Звекић. - Уз доброг тренера и квалитетан стручни рад, то је приоритетни задатак који је пред нама, а касније ћемо настојати да се у ходу развијамо и напредујемо.

У клубу тренутно ради тренер Марко Комазец, факултетски образован жели да се развија и напредује у овом послу, па је уписао курс за полагање Б лиценце.

- Још увек је прерано да се праве планови о игрању у Суперлиги, а камоли о учешћу у Лиги шампиона - казао је Звекић. - Пре свега, важно је да квалитетно одрадимо посао на успостављању базе, а биће потом времена и за уобличавање смелијих планова. Најпре ћемо морати да се пласирамо у Прву лигу, шансе су нам јако добре, али квалитет и наш став да заслужујемо место у том рангу мораћемо на пролеће да докажемо на терену. Буде ли све како желимо и сам тај ранг представљаће велико искушење за нас - организационо и финансијски. Управо због тога не бих ишао предалеко, али сигурно је да нам је сан да стигнемо до елитног друштва и да једног дана постанемо шампиони државе и уђемо у Лигу шампиона. Иако ће многи подсмешљиво реаговати на ове речи, јасно је да ћемо на остварењу снова радити свим силама. Имамо визију и план, морамо да останемо чвртсто на земљи, а резултат ће морати да стигне кроз упоран и квалитетан рад.

Текст и фото: А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести