АНАЛИЗА: Мијат Гаћиновић није за Светско првенство?!

Репрезентација Србије у фудбалу отпутовала је у Аустрију на припреме за Светско фудбалско првенство у Русији које почиње 14. јуна, а са списка одабраних 23 играча избачен је Мијат Гаћиновић.
Mijat Gacinovic/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Зашто, питамо се? Гаћиновић је био део ове екипе која је изборила пласман у Русију. Постигао је два гола у Квалификацијама, и оправдао је, по нама, указано поверење. Његови голови били су веома важни: први је постигао у Тбилисију, против Грузије, када је у финишу меча погодио за тријумф од 3:1. Подсетимо се, орлови су губили у том мечу са 1:0 па преокренули, а Мијат је дебитовао и погодио мрежу. Други је права мајсторија прецизности против Молдавије за 2:0 и одличан меч за победу Србије од 3:0.

Нападач Ајнтрахта из Франкфурта ове сезоне играо је одлично, и за свој тим, са којим је освојио Куп Немачке, у финалу био стрелац и то против једног Бајерна из Минхена. Селектор Србије Младен Крстајић као бивши играч Бундеслиге требало би да зна ценити тежину доласка до финала оваквог такмичења, квалитет учинка, да реално сагледа и одмери, али овога пута то није случај.

Крстајић стално понавља како је два пута био изостављан са списка за велика такмичења. И то је било неоправдано сложили смо се још тада. Али, зашто сада он понавља ту неправду која је њему начињена? Зашто стаје на трулу даску и чини то исто, и то после бламаже са капитенском траком? Питамо се, зашто селектори кваре атмосферу пред Светско првенство, када за тим нема никакве потребе?

Фото: Tanjug/agencije/Mijat Gacinovic

Стварно је необично, за ову ситуацију, анализирати игру и учинке три играча и конкурента за једно место у тиму или место међу 23 путника за Светско првенство: Мијата Гаћиновића, Немање Радоњића и Луке Јовића.  

Радоњић је своје умеће, на пример, могао показати против ЦСКА и Арсенала у Лиги Европе, а да ли је? Додуше, постигао је гол БАТЕ Борисову за 1:1 у Београду и то када је ушао са клупе, док је у Суперлиги Србије постигао пет голова. Поредити то са учинком Гаћиновића у Бундеслиги заиста је неозбиљно. Радоњићев учинак у репрезентацији Србије не постоји, а скроман је био и у млађим селекцијама.

Када је Лука Јовић, иначе саиграч Мијатов у Ајнтрахту, у питању статистика нам говори да је играо у просеку око двадесетак минута, укупно 929 минута, само пет целих, а девет утакмица као стартер. Улазио је углавном са клупе, јесте постигао осам голова, али реално, он је имао два-три шута по утакмици, а голови су најчешће постизани када их је теже било промашити. Наравно, неки су били веома важни али све то премало је у односу на већ формираног репрезентативца Србије Мијата Гаћиновића.

Фото: Dnevnik.rs

Гаћиновић има 1.820 минута у ногама Биндес лиге, а постигао је пет голова и имао три асистенције, а на већини утакмица био је стартер.

Одабрана су двојица дебитаната, да би се неком удовољило. Јесу талентовани обојица, али за њих ће бити места у неким каснијим акцијама. Мијату је, изгледа, једина мана што је играо за новосадску Војводину и што га је бивши селектор, који је репрезентацију и одвео на Светско првенство, Славољуб Муслин одабрао.

Једноставно, ово Светско првенство у Русији је за Мијата Гаћиновића, он је то својим играма и понашањем заслужио, раме уз раме са Милинковићем-Савићем, Живковићем, Митровићем, Вељковићем...         

Али овај 23-годишњак, светски и европски првак овако је реаговао на неправду:

- Немам стварно неки коментар осим да пожелим "орловима" срећу у Русији - рекао је крилни нападач за Мондо.

Браво! Млади спортиста Мијат Гаћиновић је, иначе, због успеха у спорту  одликован Медаљом заслуга за народ Републике Српске.

М. Ковачевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести