АТАЛАНТА ОСВОЈИЛА ЛИГУ ЕВРОПЕ: Лукман хет-триком уништио Бајер Леверкузен

Фудбалери Аталанте победили су Бајер Леверкузен 3:0 у финалу Лиге Европе одиграном у Даблину и освојили први евро пехар у историји клуба.
s
Фото: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Аталанта је освајањем Лиге Европе обезбедила директан пласман у Лигу шампиона, без обзира на пласман у Серији А.

Троструки стрелац био је Нигеријац Адемола Лукман у 12, 25. и 75. минуту, за највећи успех овог "малог" клуба, за срећан крај једне од најлепших фудбалских бајки. Нигеријац је ушао у историју као први фудбалер који је постигао хет-трик у једном европском финалу још од 1975. године када је то успело славном Јупу Хајнкесу у дресу Борусије Менхенгладбах у финалу Купа УЕФА против холандског Твентеа.

Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

Црно-плави су потпуно заслужено победили „непобедиви“ тим Бајера. Екипа из Леверкузена доживела је први пораз у сезони после рекордне 51 утакмице у низу. Екипа Ћабија Алонса није успела да заврши сезону без пораза, али има још за шта да се бори. Фармацеути су пре неколико дана први пут у историји прославили титулу шампиона Немачке, а у суботу играју финале ДФБ Купа Немачке.

Сезону за понос има и Аталанта. Вечерас је освојила први европски трофеј и осигурала пласман у Лигу шампиона, а прошле недеље је играла финале Купа Италије (поражена од Јувентуса).

Наместило се да Адемола Лукман "полуди" и одигра утакмицу живота. Најпре је као кобра муњевито стигао до лопте испред Паласија иако му је био иза леђа пре паса Запакосте - уследила је брзопотезна реакција Нигеријца и гол за вођство. Леверкузен нико тада није могао да отпише, наравно, тек што је почео меч. Али како је време одмицало било је многима јасно да Аталанта игра све боље, а Леверкузен све слабије, нервозније. Грешили су играчи немачког првака, Грималдо се два пута обрукао у ситуацијама када је могао да преокрене ток утакмице, Фримпонг је узалуд спринтао све време, све то је било у празно. Вирц се није "видео"... Казна за Грималдове промашаје стигла је од убојитог Лукмана, који је у том 25. минуту пробацио лопту кроз ноге Џаки, па је снајперски прецизно сместио у мрежу са 16 метара. Нигеријац је био у делиријуму, знао еј као што су знали сви још тада - пехар другог најважнијег европског такмичења спреман је за витрине Аталанте. Није се много тога мењало ни у наставку, Алонсо је покушао увођењем свог Нигеријца Бонифејса да направи проблеме италијанском саставу, али Леверкузен готово да није креирао једнушансу пред голом Аргентинца Мусоа. Гасперини је све време био миран, сигуран у себе и свој тим, као и његови играчи, савршено су контролисали све што су имали да контролишу. Нису озволили Бајеру да евентуалним раним голом на старту полувремена добију крила. Величанствено вече, најзначајније у историји клуба, заокружио је невероватни Лукман још једним ефектним голом, за 3:0 и потоп сваке наде ривала да може преокренути овај меч, као што је на десетине ове сезоне. Нигеријац је уз 75. минуту "одсвирао" крај дуела мачке и миша у Даблину.

Бајер Леверкузен - Аталанта 3:0 (2:0)

Стадион: Авива у Даблину. Судија: Иштван Ковач (Румунија). Стрелац: Адемола Лукман у 12, 26. и 75. минуту за Аталанту.

БАЈЕР ЛЕВЕРКУЗЕН: Ковар – Станишић (46. Бонифејс), Тах, Тапсоба – Фримпонг, Џака, Паласиос (69. Андрих), Инкапије – Вирц, Грималдо (69. Хложек) – Адли. 

АТАЛАНТА: Мусо – Дјимсити, Хиен, Колашинац (46. Скалвини) – Запакоста, Едерсон, Копмајнерс, Руђери – Де Кетелер, Скамака, Лукман. 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести