Белгију тресе корупцијски скандал, приведен и српски менаџер

БРИСЕЛ: Белгијска полиција привела је српског фудбалског менаџера Дејана В. заједно са тренером Клуб Брижа Иваном Л. због сумњи у намештање утакмица, прање новца и корупцију.
hapsenje, tanjug
Фото: Tanjug/ MUP Srbije, ilustracija

Држављани Белгије и Србије, међу којима су тренер фудбалског клуба Бриж, двојица белгијских фудбалских судија и неколико фудбалских менаџера најпознатијих клубова прве лиге Белгије, ухапшени су у вези са малверзацијама поводом трансфера играча у фудбалским клубовима Бриж, Андерлехт, Локерен, Гент и другим. 

Тамошњи медији наводе да су у операцији "Чиста рука" главни осимњичени агенти Мођи Б. и Дејана В., а међу истакнутима су и бивши тренер Андерлехта Херман в. Х. и судије Себастијан Д. и Барт В..

Полиција претреса и клупске просторије белгијских великана Клуб Брижа и Андерлехта.

Вељковић има веома добре контакте са белгијским клубовима, посебно са Мехеленом, Локереном и Клуб Брижом чији је тренер Леко, због чега је посредовао у многим трансферима фудбалера.

Они су ухапшени у заједничкој акцији српског Тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са Безбедносно-информативном аганцијом и Службом за борбу против организованог криминала, и са белгијским, француским, луксембуршким, кипарским, македонским и црногорским правосудним органима. 

Како је саопштило српско тужилаштво, извршен је претрес просторија 10 фудбалских клубова у Белгији, на укупно 57 локација. 

Због сумње да су држављани Србије умешани у вршење кривичног дела прање новца незаконито стеченог малверзацијама у белгијским фудбалским клубовима, у Србији су извршени претреси на шест локација у Београду и Нишу, и том приликом нађено је око 800.000 евра.

За тај новац се сумња да потиче од извршења ових кривичних дела, а који су осумњичени покушали да "оперу" на територији Србије, наводи тужилаштво.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести