Ћиро Блажевић: Хрватска фаворит против Енглеске

Хрватска је фаворит против Енглеске, рекао је за "Независне" Мирослав - Ћиро Блажевић, још увек најтрофејнији тренер фудбалске репрезентације Хрватске.
EPA/JOAO RELVAS
Фото: EPA/JOAO RELVAS

Након 20 година чекања, његов млађи колега и актуелни селектор Златко Далић вечерас у полуфиналу Светског првенства у Русији против "Гордог Албиона" има прилику да надмаши успех прослављене генерације "ватрених", која је предвођена управо легендарним фудбалским стручњаком сада већ давне 1998. године на Мундијалу у Француској освојила бронзану медаљу, пишу бањалучке Независне новине.

"Свим срцем желим, навијам, молим се, стрепим и надам се да ће Далић и његови дечки исписати нову страницу хрватске ногометне повијести и пласирати се у финале. Нека ме надмаши, нека направи подвиг за радост свих љубитеља ногомета. Сазрио је час, хрватска ногометна репрезентација има све потребно да поново направи велики резултат, а овога пута и већи од онога из Француске", поручио је Блажевић.

Тврди да му се у ишчекивању вечерашње утакмице на "Лужњики" стадиону у Москви осећаји мешају.

"Осећам напетост, понос, стрепњу, а само да се на крају то све претвори у неизмјерну радост. Већ сада смо направили чудо јер смо међу четири најбоље екипе на свијету, али ово није и не смије бити крај којим ћемо се задовољити. Надам се да можемо до самог трона, до пехара", додао је Блажевић.

Очекује тешку утакмицу, у којој ће одлучивати нијансе и ситнице. Тврди да млади тим Енглеске неће лако "пасти".

"Биће то и више него неизвјесна утакмица. Енглези су једна млада, полетна момчад. Играју фантастично. Врло добро контролирају своју игру, али и емоције, односно психолошку стабилност. Са друге стране, Хрватска има своје адуте. Имамо надарен тим, потентан, талентиран, гладан успјеха и то ће превагнути за пласман у финале. Ма шта ко мислио и бавио се неким статистикама, бројкама или слично, Хрватска је у тој утакмици фаворит. Далић је ногометни чаробњак који је направио оно што смо дуго чекали, а то је обитељска атмосфера у момчади. Сви за једног један за све. То је неописиво битан детаљ и основни предувјет за сваки успјех. Када још притом имате момчад која пршти од врхунских појединаца, онда је успјех загарантиран", сматра Блажевић.

Синоћ су прву полуфиналну утакмицу одиграле репрезентације Белгије и Француске.

"Галски пијетлови" су у горком сјећању Мирославу Блажевићу јер су управо они елиминисали његову генерацију 1998. године у полуфиналу.

"Од почетка Мундијала прижељкујем да се састанемо с Французима и да им се сада реванширамо након 20 година. Како би само било добро да то буде у финалу", закључио је Блажевић.

Након што је Хрватска на путу до полуфинала имала двије драматичне утакмице које су решене једанаестерцима, главно је питање да ли ће се "ватрени" физички опоравити до вечерас (20 часова).

(Независне новине)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести