Данас у Катару почиње 22. Светско фудбалско првенство

Данас у Катару почиње 22. светско фудбалско првенство, а, на отварању играће домаћин шампионата екипа Катара и селекције Еквадора.
katar 2022, promo
Фото: Промо

Биће то по свему специфично такмичење. Први пут се игра у новембру и децембру, први пут у је арапска држава домаћин такмичења, а и по први пут се Мундијал одржава на Блиском истоку и у већински муслиманској земљи, у која нема фудбалску традицију.   

Формат ће је остао исти као и на претходних шест првенства, на коме ће учествовати 32 фудбалске репрезентације ук-ључујући  репрезентацију земље домаћина. Биће ово последњи пут да се на првенству такмичи 32 репре-зентације, јер ће се од 2026. на првенству које ће заједно организовати Канада, Мексико и САД такмичити 48 репре-зентација. 

Због необичног термина усред пуне фудбалске сезоне шампионат ће трајати краће него неколико претходних, односно свега 29 дана, а финални меч одржати ће се 18.децембра, што је уједно Дан државности Катара. Тако ће се групна фаза шампионата завршити за само 13 дана, а у том периоду одиграће се чак 48 утакмица од предвиђених 64. 

Титулу брани селекција Француске, која је пре четири године у Москви победилис Хрватску (4:2), међутим сада „три-колори“ нису у кругу највећих фаворита више шансе се дају репрезентацијама  Бразила, Аргентине, Потугалије, Белгије, а на кладионицама  се сјајно котирају и селекције Шпаније, као и Немачке која на великим такмичењима увек игра најбоље.

Наша репрезентација се на-лази у тешпкој групи са Бразилом, Швајцарском и Ка-меруном, али сви очекују да ће се „орлови“ пласирати у други круг,а многи предвиђању да ће Душан Тадић и другови бити изненађење шампионата.   

Као што смо рекли биће то специфично такмичење, због специфичног термина, топлог времена свака репрезентација  је добила миогућност да пријави 26 фудбалера,а и у току Мундијала због повреда дозвољене су замене. 

Први пут правду на Светским фудбалским шампионатима за фудбалере делиће и три жене,а ВАР технологија је полуаутоматска, тако да су грешке судије сведене на минимум. Тимови ће на располагању имати пет измена ...

Играће се на осам стадиона које су изграђене специјално за овај Мундијал, а већина њих после шампионата имаће сасвим другу сврху, на вијачи ће на на стадионима на располагању имати многе удобноси, али неће смети конзумирати алкохол.

Биће то у свакако асјајан шампионат,  али биће то опроштај неколико асова од светске фудбалске сцене, сигурно је да Лионела Месија, Кристијана Роналда, који су обележили минулу деценију на фудбалским теренима нећемо више видети на Мундијалима, али ће се појавити нови млади асови који ће засигурно засенити славу  асова у одласку.  

 Г. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести