Дегенек и Борјан подржали снимање филма и серије Олуја

ПОЋУТА: Фудбалери Црвене звезде Милош Дегенек и Милан Борјан, обојица родом из Книна, подржали су снимање филма и серије "Олуја" редитеља и сценаристе Милоша Радуновића, а који се тренутно снимају у околини Ваљева.
срб
Фото: Youtube Printscreen

Дегенек је данас у селу Поћута посетио Радуновићеву екипу и снимање "Олује", која кроз основну причу о три породице говори о протеривању и убијању Крајишких Срба у истоименој хрватској војној акцији 1995. године.

Звездин фудбалер је разговарао са Радуновићем, разгледао сет и импресиониран виђеним поделио потписане дресове члановима деци глумцима и члановима филмске екипе.

Дегенек је потом рекао агенцији Таnjуг да му лично много значи што се снимају филм и серија који треба да покаже будућим генерацијама шта се дешавало српском народу, и на који начин је морао отићи од својих огњишта у избеглиштво.

"Имао сам 18 месеци кад смо избегли... То је јако тешка тема за нас све, није нам свеједно. Има нас 250,300.000 који смо изгубли све. То је нешто што ће увек бити тешко нама који смо избегли, али свако носи бол и тугу на свој начин. Није лако", рекао је Дегенек..

Према његовим речима, "Олуја", као и недавни филм "Дара из Јасеновца", веома су битни јер показују да су Срби "народ са богатом историјом, који не да на себе".

"Представите ово у најбољем светлу. Покажите какав смо народ - да смо добар народ, да смо људи који су изгубили домове и детињство због рата. Не треба више то да се дешава у свету. Треба да ширимо љубав и мир", поручио је Борјан филмској екипи "Олује".

Пошто због других обавеза није могао доћи на снимање, Борјан је данас у Београду рекао Танјугу да је значајно што се, уз одавање почасти жртвама сваке године, сада снимају филм и серија о Олуји.

"Велики траг је оставило на свима нама који смо избегли. Сваки пут кад помислиш да не можеш да се вратиш тамо одакле си, то много боли, али то је живот, треба гледати даље.. Доста људи избеглих одоздо пронашли су неки нови живот. Али сви држимо у срцу одакле смо и много нам то значи", нагласио је Борјан.

Радуновић је рекао Танјугу да се у "Олуји" не бави политиком, већ жели да покаже једно од страдања српског народа, које је у свету филма до сада било прескакано.

"Требало нам је 70 година да снимимо филм о Јасеновцу, 25 да снимимо Олују. Не бавимо се нашим жртвама. Сви се баве својим жртвама. Јевреји су снимили 100 филмова о Аушвицу. Заборављамо своје жртве много лако", истакао је Радуновић.

Према његовим речима, "Олуја" се бави "малим човеком, који је највише страдао у свим ратовима", а заснована је на истинитим причама људи који су избегли 1995. године.

"Мали човек је колатерална штета. Остану бројке. Нико се не брине о њима. То је главна прича. Нисам хтео да се бавим политиком, него баш страдањем народа, који је живео тамо и десило му се нешто страсно", рекао је Радуновић.

У првом српском филму и серији који се баве Олујом и голготом кроз коју је прошло стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама, играју Јово Максић, Златан Видовић, Давор Јањић, Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

Филмска премијера "Олује" предвиђена је за децембар, а почетак приказивања 12 наставака телевизијске серије за март идуће године, али се Радуновић не обазире превише какав ће бити пријем у Србији и региону.

"Отприлике знам какав ће бити пријем... Већ су хрватски медији пренели да снимамо пропаганду, пре него што су видели и кадар. Не очекујем ништа друго ни кад изађе", рекао је Радуновић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести