Ђоровић: Нема малих мечева; Капитен Живковић: Имамо потенцијал

Млада фудбалска репрезентација Србије утакмицом са Гибралтаром у Јагодини сутра (18, Арена спорт 1) почиње квалификације за Европско првенство у Италији и Сан Марину следеће године. Орлићи су свакако велики фаворити, а селектор Горан Ђоровић упозорава да је ово ипак први тест нове генерације.
Djorovic Goran
Фото: Goran Đorović, foto: FSS

„Наравно да је победа императив, али овај дуел послужиће нам пре свега да уиграмо неке нове момке. Промена је било у свим линијама тима и потребно је то све скоцкати. Све су то одлични играчи, не верујем да ће бити неких проблема, али прва нам је утакмица, самим тим и упознавање са тим ко колико може и слично. У сваком случају, три бода су обавеза, а уз то и дефинисање система у којем ћемо убудуће наступати“, рекао је Ђоровић.

Селектора радује што су неки играчи нашли клубове у којима ће играти, самим тим бити и спремнији за изазове са младом селекцијом.

„Ту пре свега мислим на Немању Михајловића, који је изузетан таленат, само му је требало утакмица. Сада је прешао у Херенвен, добро почео, и надам се да ће тако и наставити. Такође, ту мислим и на Ивана Шапоњића који је после стагнације у Бенфици отишао на позајмицу у Варегем и у првих пет кола, три пута је излазио на терен. То је веома важно, јер белгијска лига је јака и велико искуство за нашег центарфора. Радује ме и што је Лука Аџић одличан у Црвеној звезди, све су то момци који нам много могу помоћи.“

Боде очи да ипак два најбоља играча не играју у својим клубовима. Марко Грујић је тек десетак минута одиграо за Ливерпул, док Андрија Живковић није ни толико за Бенфику.

„То јесте мали проблем, али они су толико важни за нас да једноставно морају бити на списку. Покушаћемо да их кроз наше акције рехабилитујемо и докажемо тренерима њихових клубова да много вреде. Можда би поштеније било да су их клубови проследили на позајмице, али шта је ту је.“

Горан Ђоровић је у играчкој каријери био дефанзивац па је и прокоментарисао овај сегмент тима ,,нових орлића.“

„Мислим да одавно нисмо имали квалитетнију задњу линију. Ту су, већ староседеоци, Гајић и Јовановић, невероватни Никола Миленковић, ,,златни орлић“ Миладин Стевановић, све бољи Бабић из Звезде, све одлични играчи. Не треба бринути за овај сегмент тима.“

За крај, селектор је открио да ће ,,орлићи“ вечерас играти врло офанзивно.

„Испробаћемо формације са три и са два шпица. Наше опредељење јесте офанзива, наравно, некад ћемо бити и мало опрезнији, све у зависности од противника“, закључио је Горан Ђоровић.

Расположен је и Андрија Живковић.

„Прижељкујем да брзо постигнемо гол, јер тада би било много лакше. Дакле, брзо вођство је најбољи начин да будемо растерећени и покажемо све што умемо. Ова генерација има потенцијал, ту је нови селектор и стручни штаб, сјајно смо се уклопили и постали компактан тим. Сигуран сам да ћемо у Јагодини то и доказати“, поручује капитен Андрија Живковић.

И. Лазаревић

Програм

Петак

Прва група

Казахстан - Црна Гора (15)

Швајцарска - Велс (19)

Косово - Норвешка (19)

Друга група

Босна и Херцеговина - Румунија (17)

Трећа група

Белорусија - Грчка (18)

Четврта група

Естонија - Словачка (16.45)

Грузија - Пољска (18)

Шеста група

Холандија - Енглеска (18)

Седма група

КИпар - Малта (18)

Шеста група

Холандија - Енглеска (18)

Осма група

Србија - Гибралтар(18)

Девета група

Словенија - Луксембург (16.30)

Летонија - Украјина (16.30)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести