ФИФА: Иранке могу на стадион, нема препрека

ЦИРИХ: Међународна фудбалска федерација (ФИФА) саопштила је да је њена инспекција посетила Иран и да је закључила да не постоје "значајне оперативне препреке" за укидање четири деценије старе забране и да се Иранкама дозволи да следећег месеца прате квалификациону утакмицу са Светски куп.
fifa
Фото: FIFA

После састанка са фудбалским и званичницима владе у Техерану ове недеље, ФИФА је саопштила да ће сарађивати са иранским фудбалским савезом да се Иранкама дозволи да прате и утакмице домаће лиге.

ФИФА од Ирана тражи да укине забрану уласка за жене на стадионе јер се тиме, како се наводи, крше међународни фудбалски статути о забрани дискриминације, преноси АП.

Та забрана привукла је овог месеца светску пажњу после смрти 29-годишње активисткиње, Сахаре Ходајари, која се запалила испред суда. Она је била ухапшена јер се прерушила у мушкарца да би ушла на фудбалски стадион у Техерану и претило јој је шест месеци затвора.

Инспекција је посетила Иран уочи квалификационе утакмице за Светско првенство између домаћина Ирана и Камбоџе, 10. октобра, која ће се одиграти на стадиону "Азади" који може да прими 78.000 навијача.

ФИФА је навела да је та посета била фокусирана на "међународне односе, безбедност и питања у вези са улазницама".

Ирански званичници су том приликом упознати за "чврстим и јасним ставом ФИФА да женама треба да буде дозвољено да слободно иду на фудбалске мечеве", и да се улазнице продају свима ко жели да прати утакмицу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести