Финале Купа Србије: Партизан иде на победу, Звезда жели дуплу круну

БЕОГРАД: Фудбалери Црвене звезде и Партизана вечерас од 18 часова одмериће снаге у финалу Купа Србије (Арена премиум 1). Црвено-бели желе да дуплом круном окончају сезону. Добро расположење влада међу црвено-белима.
p
Фото: Večiti rivali i ovoga puta vodiće žestoku borbu za novi trofej/FK Partizan 

– Звезда ти даје обавезу да будеш увек прави. Не бира ни тренутак, ни моменат да будеш уморан, тако ће бити и сада. Сезона је била веома тешка и исцрпљујућа, на моменте смо били притерани уза зид, нисмо смели да изгубимо ниједну утакмицу, а тај стрес који смо прошли смо изнели јуначки, пре свега момци, уз подршку клуба и навијача. Сигурно да су уморни, али имају проблем тај што имају упорног тренера који не жели да одустане и да то прихвати као разлог – рекао је стратег црвено-белих Дејан Станковић.

Млади стручњак се потом осврнуо и на сам меч.

– Моменат за славље је био и прошао. За клуб, навијаче и нас саме, очекује нас јака и важна утакмица – дерби, он је специфичан сам по себи и то смо видели у овој години, а играли смо их чак три. Детаљи, ситнице, моменти, дуели одлучују утакмицу и сигуран сам да ће тако да буде и сада. Истрчаћемо на терен у најјачем саставу.


Милановић на центру

БЕОГРАД: стадион „Рајко Митић“, капацитет: 50.000. Судија: Милош Милановић (Ћуприја). Почетак: 18 часова. ТВ пренос: Арена премиум 1.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Гајић, Родић, Ераковић, Драговић, Саного, Канга, Бен, Иванић, Катаи, Охи.

ПАРТИЗАН: Стевановић, Миљковић, Урошевић, Милетић, Вујачић, Јевтовић, Зђелар, Терзић, Марковић, Мениг, Рикардо (Миловановић).


Свестан је Станковић да је прошлом дербију Партизан био бољи.

– Направили су нам проблем са притиском, чврстином, фаулом, агресивном игром на коју нисмо имали одговор, поготово у првом полувремену. Исто тако је био и дерби који смо победили с 2:0, они тада нису имали одговор. Очекујем да то буде слично. Голови су ти који се у дербију броје, али победу донесе добијени дуели, одузете лопте, друге лопте, концентрација при прекидима... Све то су детаљи који доносе превагу. Битно је да се уђе од првог минута како треба.

Дотакао се тренер Црвене звезде и евентуалне пенал серије која би могла да се деси и на вечерашњем финалу.

– Пенале и слободњаке вежбамо на тренинзима и имамо момке који то добро изводе, као и оне који добро изводе, па промаше. Све је то ствар карактера и момента. Спремни смо на 90 и 120 минута, на пенале, шта год да буде, само да се трофеј освоји. Ако дође до једанаестераца, не знам ко ће да буде уморан, одморан... У већини држава у Европи се финале купа не игра на крају сезоне и мислим да је то једна од ствари које би требале да се погледају другим очима. Да ли је утакмица финала купа нешто чиме треба да се заврши сезона? Сматрам да је првенство оно с чим сезона треба да се заврши.

За крај, Станковић је изнео:

– Сигурно ће бити напета и неизвесна утакмица, јер се игра директно за трофеј и нема поправног. Финала су за победу, а не за игру, то је нама Мурињо рекао пред Мадрид, тако да делим мишљење с њим – поручио је тренер Црвене звезде.

Партизан поносно на трофеј

Фудбалери Партизана, после изгубљене титуле, све мисли усмерили су ка трофеју у националном купу. Противник је вечити ривал, којег црно-бели још увек нису савладали ове сезоне.

– Драго нам је и поносни смо што смо део једног спектакла. У питању је борба за трофеј и учинићемо све да је улепшамо добром игром. Спремни смо, мотивисани и идемо на победу – рекао је тренер црно-белих Александар Станојевић.


Станковић продужио уговор

Поред освојене титуле тренер Црвене звезде разлога за задовољство има и у томе што је јуче продужио уговор, на још три сезоне.

– Феноменално се осећам. После веома добре и тешке сезоне, направили смо велики успех, а потпис новог уговора је потврда да заједно можемо све, да позитивно размишљамо о будућности. Захвалио бих се клубу на поверењу и стрпљењу. Ово су биле лепе две и по године, сад креће нови и још јачи циклус. Ово је само потврда да је клуб од првог дана веровао у мене, тако да чинимо јаку целину и блок. Захвалио бих се и мојим момцима, без њих ни ја не бих био комплетан. Не бих успео да направим тако значајне резултате да није било њих. Хвала и навијачима – поручио је Дејан Станковић


И поред тога што би му пехар значио млади стручњак истакао је да не размишља о њему као о својеврсном спашавању сезоне.

– Не можете тако да постављате ствари. Ми смо ове сезоне одиграли преко шездесет мечева и сви се они рачунају. Једна утакмица неће променити целокупан утисак, у ком год правцу да оде. Када се све заврши, ми у клубу сешћемо и разговарати и видети да ли је сезона била добра или лоша, и да ли ћу остати или отићи.

Станојевић има једну жељу.

– Волео бих да моји момци вечерас изађу поносни, због дреса који носе и због грба за који се боре. Најгори сценарио би био да уђу љутито у утакмицу, после свега онога што им се ове сезоне дешавало, и да буду претерано агресивни. То није ни продуктивно, а нема ни потребе за тим. Значи, само понос што си део историје овако великог клуба и што си у прилици да му донесеш трофеј.

Последња два финала Купа црно-бели су изгубили после једанаестераца. Међутим, сада неће посебно спремати тај сегмент.

– Нема потребе за тим, толико утакмица смо одиграли и толико пута их вежбали да тачно знам ко како шутира и која би нам била стратегија. Више смо посвећени игри и неким тактичким изненађењима.


Незадовољство избором судија

Осврнуо се тренер црно-белих и на избор арбитара за вечерашње финале.

– Није нам пријатно када видимо ко суди, у ВАР соби је арбитар који је судио шест од седам утакмица у плеј-офу Црвеној звезди. Да ли је то нормално? А, први судија ВАР-а је онај који нас је директно оштетио за титулу. Главни судија је био у ВАР соби те утакмице против Напретка. Значи, људи који су нас директно оштетили, утицали на првенство суде финале Купа. И, онда нас питате зашто се стално бунимо – отресит је био Станојевић.


Станојевић је истакао да не постоји посебан притисак на његове играче уочи вечерашњег дуела.

– Ми смо такав клуб да је код нас увек тензија и ништа другачије није ни сада. Просто, мораш да будеш фокусиран да би победио. Тако ће да буду и сада.

Бибрас Натхо се опоравио од повреде, али је под знаком питања. Незгодну повреду зарадио је и Рикардо, против Радничког.

– Брину ме њих двојица, али постоје наговештаји да би могли да играју. Надам се да ће све бити у реду.

Ово је треће од четири финале Купа, од осмаостаљења Србије, између вечитих ривала које ће се играти на стадиону Црвене звезде.

– Код ривала нема случајности, они су једна озбиљна машинерија, која озбиљно ради, не само по овом питању већ и по питању информација које се протурају кроз медије и свега осталог што може оштетити њиховог противника. Али, ја то поштујем, баве се људу свим стварима и воде рачуна о свему.

За крај, тренер црно-белих прокоментарисао је чињеницу да његова екипа на пет последњих утакмица одиграних на стадиону „Рајко Митић“ није постигла гол.

– То ће бити додатни мотив да овога пута будемо прецизнији, али морам и да подсетим да смо имали ситуација за поготоке у сваком од тих мечева које нисмо користили. Није ни Звезда била много ефикаснија, али је погађала када је било најважније – поручио је Александар Станојевић.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести