Финале Лиге Европе: Дерби источног Лондона у Бакуу   

Трећи пут у историји у финалу Лиге Европе састаће се два тима из исте земље, среда 21.00.
liga evrope ilustracija, EPA/CAROLINE BLUMBERG
Фото: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Први пут у Кардифу играли су Порто и Брага (1:0), потом су у Букарешту снаге одмерили шпански тимови Атлетико и Атлетик (3:0), а у среду од 21.00 ће у Бакуу играти две енглеске екипе Челси и Арсенал, а што је још интересантније обе су стациониране у источном Лондону.

Такође, два стадиона одваја неких три – четири километара.

Дуга је историја међусобних сусрета Челсија и Арсенала, први пут су се састали 6. Новембра 1907, године и од тада одиграли су 197 званичних мечева.


Роки на центру 

БАКУ: Олимпијски стадион, капацитет 68.000 гледалаца, судија: Ђанлука Роки (Италија), почетак утакмице у 21.00. 

ЧЕЛСИ:  Арризабалага; Азпилкцуета, Кристенсен, Давид Луиз, Алонсо-  Ковачић, Жоржињo, Баркли - Педро, Жиру, Азар.

АРСЕНАЛ: Чех; Колашинац, Кошчелни, Папастатопулос, Мустафи-  Маитланд-Нилес; Чака, Тореира- Обамејанг, Езил; Лаказет.


Више успеха имали су „тобџије“ које су славили у 76 окршаја, велики ривали 58 пута су ремизирали, а „плавци“ су тријуфовалу у 63 меча. У овој сезони бодови су подељени, на Стамфорд бриџу победио је Челси (3:2), а на Емиратима Арсенал (2:0).

И један и други тим у вечерашњи меч улази знатно ослабљен, менаџер Челсија Маурицио Сари због повреда не може да рачуна на  Рубена Лофтуса-Чика, Н'Голо Кантеа, а уз њих повређени су и

Антонио Ридигер, који је морао да оперише колено, односно Калум Хадсон-Одои који је, попут Рубена Лофтуса-Чика, покидао Ахилову тетиву.

Када је у питању Арсенал, ван строја су Дани Велбек, Роб Холдинг и Ектор Бељерин.   

Тешко је рећи у овом тренутку који је тим ближи победи, и једни и други спасавају сезону и – трофеј им доноси место у Лиги шампиона.

„Не волим овакве утакмице – објашњава менаџер Челсија Маурицио Сари, који ће највероватнијке одмах опо завршетку утакмице напустити Стамфорд бриџ. - Управа покушава да нам наметне да морамо да победимо, у таквој атмосфери тешко је одиграти добру утакмицу. Мислим да су шансе једнаке, и ми и Арсенал улазимо у меч ослабљени, јако нам недостају Лофтус – Чик и Канте, бићемо ослабљени на средини терена. Тајни нема добро се познајемо, одлучиће нијансе и појединци.

Интересантно да и у једном и удругом тиму има фудбалера који су играли у супротном табору.

Још недавно Петар Чех је стајао на голу Челсија и Жиру био ударна игла Арсенала.

- Биће то права шаховска партија – тврди менаџер Арсенала, шпански стручњак Унаи Емери. – Ми смо јачи на средини терена, а Челси у одбрани, напади су нам подједнаки.  Убеђен сам да ће бити мало голова, сувише се добро познајемо, да би одиграли отворени меч. Можда ћу погрешти, али сам уверен да ће одлучити само један гол. 

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести