ФК Војводина обележила 55 година од прве титуле: Сећање на златну генерацију

Управа ФК Војводина је у Фудбалском центру “Вујадин Бошков” поделила плакете члановима златне генерације, који су у сезони 1965/66 донели прву шампионатску титулу у Нови Сад.
vosaPlakete04_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Тада је Војводина постала први тим у некадашњој Југославији који је разбио мит о такозваној “великој четворци”, односно постала је први клуб који је освојио титулу испред Црвене звезде, Партизана, Динама и Хајдука, успевши притом да победи сваког од ових ривала и то углавном на њиховом терену.

Додели су присуствовали Владимир Савић, Тонче Стамевски, Ђорђе Милић, Анђелко Маринковић, Радивој Радосав и Васа Пушибрк из те чувене генерације, а плакете су поделили В.Д председник Управног одбора и председник Скупштине клуба Драгољуб Самарџић и чланови Упраног одбора Милан Ђукић и Љубимир Апро.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Мукотрпно смо тренирали на стадиону и разноразним теренима по Војводини на припремама које смо организовали. На крају смо са осам бодова у односу на другопласирани Динамо успели да освојимо шампионат. Имали смо такву подршку навијача да смо после осајања тих трофеја долазили у Нови Сад и осећали да смо нешто значајно урадили и да смо на неки начин хероји овог града, али и целе покрајине – присетио се Васа Пушибрк и додао.


Освајачи прве титуле 1965/1966. године

Илија Пантелић, Бранислав Вељковић, Жарко Николић, Стеван Секереш, Ивица Брзић, Младен Вучинић, Стеван Нештицки, Димитрије Радовић, Тонче Стамевски, Рајко Алексић, Силвестер Такач, Васа Пушибрк, Владимир Савић, Добривоје Тривић, Ђорђе Павлић, Радивој Радосав, Адолф Ламби, Вељко Алексић, Ђорђе Милић, Драган Сурдучки и Анђелко Маринковић.


Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Желео бих да то младој генерации буде водиља, да се сете традиције, да је Војводина после две шампионске титуле и два Купа постала значајан клуб у српском и бившем југословенском фудбалу. Жао ми је оних који нису више међу нама. Били су то легендарни играчи и другови. Имали смо праву атмосферу, дружили смо се и то је био један од разлога зашто смо остварили тај успех – рекао је Пушибрк.

В.Д. председник Управног одбора и председник Скупштине клуба Драгољуб Самарџић каже да је то велики успех, који се не сме заборавити.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Ово је велики дан у нашем клубу, зато што је пре 55 година исписана историја кроз једну генерацију која је својим изванредним резултатима успела неколико кола пред крај првенства да освоји прву титулу и зада озбиљне задатке будућим генерацијама како треба играти и волети ова клуб. Сви заједно смо организовали један дан који они заслужују, који не смемо заборавити. Треба увек памтити и обележавити овај успех и то треба да буде вечни задатак свим генерацијама које долазе после нас – казао је Самарџић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Нису заборављени остали ни преминули Илија Пантелић, Жарко Николић, Стеван Секереш, Ивица Брзић, Младен Вучинић, Стеван Нештицки, Добривоје Тривић, Ђорђе Павлић и Димитрије Радовић уместо којих су плакете примили чланови породице.

С. Рудакијевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести