ФС Румуније: УЕФА није дозволила истицање заставе тзв. "Велике Мађарске"

БУКУРЕШТ: Фудбалски савез Румуније (ФРФ) саопштио је данас да Европска фудбалска унија (УЕФА) није дозволила истицање заставе тзв. "Велике Мађарске" на међународним утакмицама.
fudbal
Фото: pixabay.com

Фудбалски савез Мађарске (МЛСЗ) саопштио је раније данас да су УЕФА и организација ФАРЕ дозволиле да навијачи на утакмицама у квалификацијама за ЕП 2024. могу да истичу заставе тзв. "Велике Мађарске".

У саопштењу МЛСЗ је наведено да заставе са уцртаном мапом некадашње територије Мађарске није жеља за расизмом или преузимањем туђе територије. На застави коју Мађари желе да истичу на утакмицама налазе се делови Србије, Словеније, Румуније, Украјине, Хрватске, Словачке и Аустрије. Територије, које се налазе на застави, после Првог светског рата припојене су овим државама.

Румунија је најбурније реаговала на ову одлуку, а ФРФ је затражио објашњење од челника УЕФА-е.

"УЕФА није одобрила и неће дозволити истицање симбола које помиње МЛСЗ на међународним утакмицама. Сматрамо да је МЛСЗ погрешио када је саопштио да ће на утакмицама моћи да се истичу поменуте заставе, јер то представља одступање од Дисциплинског правилника УЕФА. ФРФ ће ако буде неопходно о свему обавестити Дисциплинску комисију УЕФА", наводи се у саопштењу РФР и истиче се да ревизионизам није прихваћен у фудбалу. "ФРФ верује да ће УЕФА санкционисати истицање ових симбола, који могу да подстакну на мржњу и насиље на утакмицама у европским такмичењима", закључује се у саопштењу ФРФ-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести