ФС Швајцарске: Не очекујемо казну за Џаку и Шаћирија

МОСКВА: Фудбалски савез Швајцарске (СФВ) не очекује казну за репрезентативце албанског порекла Гранита Џаку и Џердана Шаћирија због њихове провокације приликом прославе голова против Србије.
r
Фото: Промо

Џака и Шаћири су голове прославили "склапањем руку у облику орла што је алузија на тзв. Велику Албанију" и због тога се налазе под истрагом ФИФА и могућом казном.

"Нисам сигуран да ће ФИФА уопште реаговати, све зависи како се процени у дисциплинској комисији. То није била политичка порука, већ спонтана реакција играча", рекао је функционер Савеза Клаудио Сулсер на конференцији за медије.

Ипак, из Савеза су потврдили да је "обављен разговор" са Џаком и Шаћиријем и да им је скренута пажња да убудуће не шаљу политичке поруке са терена.

Кокеза за ББЦ: Цео свет видео да смо брутално опљачкани

Председник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Славиша Кокеза у разговору за Би-Би-Си (BBC) потврдио је да је ФСС послао званичну жалбу ФИФА и оценио да је српски тим "брутално опљачкан" од судија на утакмици са Швајцарском.

"Не ради се само о ВАР-у, мислим да је све било изрежирано од стране људи који делегирају судије (пре свега се мисли на Швајцарца Масима Бусаку, главног човека ФИФА за делегирање арбитара). Сви знамо да је више од пола популације те земље немачког порекла, па како је онда могуће да нам утакмицу суди баш Немац", рекао је Кокеза.
Занимљиво, и главни арбитар у ВАР соби такође је био Немац, што је "невероватна случајност, а уз њега су ту још били Чилеанац, Француз и још један немачки судија.

Кокеза је додао да су сви играчи, стручни штаб, становници Србије разочарани и љути због неправде неких људи.
"И Европи и целом свету је јасно да смо брутално опљачкани. Не очекујем никакву акцију у смислу да се спречи оваква ситуација на Светском првенству, јер мислим да је све било изрежирано".

Он је прокоментарисао и провокације швајцарских играча пореклом Албанаца назвавши их скандалозним и срамним и додао да очекује казне за Џаку и Шаћирија.
"То није била њихова једина провокација. Један играч је имао и заставу непостојеће државе на својим копачкама, очекујемо да ФИФА санкционише такво понашање јер су прекршена правила те федерације, као и фер-плеј", поручио је Кокеза.

Министар спорта Пармелин стао у одбрану Џаке и Шаћирија

Министар спорта Швајцарске Ги Пармелин стао је у одбрану швајцарских репрезентативаца косовско-албанског порекла, који су изазвали бурну дискусију у Ссвајцарској због провоцирајућег начина славља након постигнутих голова "албанским двоглавим орлом".

"Ко је доживео напету атмосферу у стадиону цени још више изванредан допринос швајцарске репрезентације и може разумети зашто су играчи били емотивни", објаснио је он.
Према његовим речима, није у духу спорта емоције претворити у полемику.

"Ми смо земља са пуно језика, култура, мишљења и живимо мирно заједно. На ту шароликост смо поносни", рекао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести