Фудбалери Србије у Португалији почињу квалификације за Европско првенство

Фудбалска репрезентација Србије вечерас стартује у квалификацијама за Европско првенство, гостовањем у Лисабону, престоници Португала (Спорт клуб 1, 20.45).
nikola milenkovic, epa
Фото: Nikola Milenković, foto: EPA (FOCKE STRANGMANN)

Орлови су у одличном моменту после добре игре против Немачке, и надају се да могу да остваре повољан резултат на стадиону Бенфике. Изабраници селектора Младена Крстајића не размишљају само о ремију, већ и о победи која би била огроман и значајан корак ка пласману на завршну смотру најбољих државних тимова Старог континента.

У Б квалификационој групи, у оквиру које се игра овај сусрет, у конкуренцији се налазе и селекције Украјине, Литваније и Луксембурга, а две најбоље екипе обезбедиће право да заиграју на Еуру. Управо због тога, вечерашњи сусрет значајан је за обе селекције, мада је утисак да долази у много повољнијем тренутку за наш тим, неголи за актуелног првака Европе. 

Никола Миленковић, штопер ,,орлова“, велики је оптимиста и сматра да би управо ова утакмица могла да буде прекретница за нашу селекцију.

„Формирали смо екипу од играча који су и те како важни у својим тимовима. Ту је бриљантни Тадић, стандардно добри Митровић, Лука Јовић, Максимовић, и још много појединаца високе класе. Напокон имамо састав који је попуњен на свим позицијама и који може да одговори свим, па и оним најтежим задацима. Португалци су сјајна екипа, нема шта, глупо би било претити им, али и они су се уверили у нашу снагу и сигурно неће олако прићи сусрету. Очекујем одличну утакмицу, у којој ће прштати на све стране, игру на гол више и атрактиван фудбал. Па, ко победи - свака му част. Оно што је најбитније је то да ми покажемо да нисмо више екипа која се брани против великих противника, већ да умемо да узвратимо истом мером“, рекао је централни дефанзивац италијанске Фиорентине.

Највећа опасност по наш гол биће сасвим сигурно феноменални Кристијано Роналдо.

„Не треба да размишљамо само о њему, јер ако тако будемо радили, отворићемо простор да се разиграју осталим, такође одличним играчима. Роналдо није Португал, већ он игра када су му саиграчи расположени и то се видело и против Украјине. У том дуелу није имао много употребљивих лопти и резултат је остао 0:0. Дакле, морамо размишљати о Португалу као о тиму, где сваки појединац може да искочи, јер само на тај начин можемо да стигнемо до повољног резултата.“

Никола Миленковић се показао као прави командант наше одбране.

„Много ми значе утакмице у Фиорентини и у једној од најјачих лига на свету. Играо сам против многих асова тамо и то ми је помогло да се усавршим. Свака нова утакмица је и нова школа и зато добре партије пружам и у репрезентацији.“

Сјајни штопер уочио је одређени образац у игри Португалаца.

„Излазе високо на пресинг, притискају ривала и имају изграђен победнички менталитет. Скуп је то одличних фудбалера који могу да направе разлику у односу на сваког супарника. Све су то чланови врхунских тимова, али то су и Немци, па смо одиграли егал с њима. Оно што им је мана је то што мало пажње посвећују одбрани, а би могла да буде наша велика шанса. Имамо изузетне играче у нападу, појединце који могу да направе чудо, и потпуно поремете евентуално неопрезну селекцију Португала.“

Не плаши се Миленковић ни преко 60.000 португалских навијача.

„Сви ми играмо пред пуним трибинама и на великим стадионима, тако да то не би требало да нам представља посебан проблем. Знамо да су Португалци темпераментни, да су свим срцем уз екипу, посебно сада када су њихови миљеници кикснули против Украјине. Али, исто тако знамо да их брзо издаје стрпљење и то треба да буде наш адут“, поручио је сјајни штопер српске репрезентације.

И. Лазаревић

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕП

А група

Косово – Бугарска           (20.45)

Црна Гора – Енглеска      (20.45)

Б група

Португал – Србија             (20.45)

Луксембург – Украјина       (20.45)

1. Луксембург    1      1      0      0      2:1    3

2. Португал       1      0      1      0      0:0    1

3. Украјина        1      0      1      0      0:0    1

4. Литванија      1      0      0      1      1:2    0

5. Србија            -       -       -       -       -:-     -

У следећем колу (7. јуна) састају се: Украјина – Србија, Литванија – Луксембург.

Х група

Турска – Молдавија    (16)

Андора – Албанија     (20.45)

Француска – Исланд   (20.45)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести