Фудбалерке у Холандији могу да играју за аматерске мушке тимове

АМСТЕРДАМ: Фудбалски савез Холандије дозволио је најталентованијим фудбалеркама да се од следеће сезоне придруже мушким тимовима у највишем степену такмичења аматерског фудбала, преносе холандски медији.
fudbalska lopta
Фото: Dnevnik.rs

Из холандске куће фудбала саопштено је да ова одлука представља историјски тренутак аматерског фудбала у Холандији, али и широм света, с обзиром на то да су мешовити тимови до сада били дозвољени само у млађим категоријама.

"У складу са духом модерног времена, али и недавних истраживања, не видимо ниједан разлог да се стриктно држимо само мушких тимова. Залажемо се за једнакост и разноликост", рекао је Јан Дирк ван дер Зее, председник Асосцијације холандског аматерског фудбала и додао:

"Желимо да девојкама и женама понудимо место на фудбалској мапи које је засновано на њиховим квалитетима и личним амбицијама".

Фудбалски савез Холандије током ове сезоне покренуо је занимљив експиремент, пошто је деветнаестогодишњпој фудбалерки Елен Фокема дата специјална дозвола да наступа за локални мушки тим Фоарут који се такмичи у четвртој дивизији.

Иако је због проблема са вирусом корона било одиграно само седам мечева, овај експеримент је оцењен као веома позитиван.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести