Фудбалски клуб „Шајкаш” на новом почетку

Мало је клубова који се могу подичити дуговечношћу као ФК „Шајкаш“ из Ковиља. У Србији их је тек неколико старијих, попут суботичке „Бачке”, крагујевачке „Шумадије” и бајмочког и ковинског „Радничког”.
Svetozar Obradovic i Dusan Svedic/Dnevnik
Фото: Дневник/Светозар Богдановић и Душан Шведић

Играо је „Шајкаш“ тако давно значајну улогу у Српској лиги, где је у трећелигашком рангу био тврд орах за Суботичане, Зрењанинце, Бачкопаланчане, Челаревце, Инђијце...

Ипак, клуб је 2012. године замрзао статус јер није било новца за обавезну пререгистрацију, а оживео је 2013.

– Прошла су времена када је Земљорадничка задруга финансирала клуб и многи желели да обуку дрес „Шајкаша” – каже дугогодишња „алфа и омега” клуба Миодраг Драгићев Сеад. – Ипак, после толико година у фудбалу, Стева Гаћаш и ја смо клуб поверили млађим снагама и сада је најбитнија стабилизација.

Нови председник Светозар Богдановић ФК „Шајкаш“ је заволео преко своје деце.

– Синови ми тренирају редовно и заједно с још двадесетак Ковиљчана одлучили смо да покушамо да клуб поново поставимо на чврсте ноге – наводи Богдановић. – Проширили смо Управни одбор и чланарином помажемо колико можемо. Такмичарска година кошта нас око 600.000 динара, а највећу помоћ ипак имамо од месне заједнице Ковиљ с председником Савета МЗ Младеном Верначким на челу, као и од манастира Ковиљ.

Први тим је поверен тренерском тандему Стеван Веселиновић – Душан Шведић, од којих је овај други играч-тренер. Иначе, Шведић је познато фудбалско име, а својевремено је бранио боје „Земуна”, „Бечеја”, „Хајдука”, „Новог Сада” и „Будућности” из Банатског Двора.

– Углавном први тим чине Ковиљчани, имамо тројицу играча из оближњег Шајкаша и двојицу Новосађана – каже Шведић. – Јесен смо завршили на 10. месту у конкуренцији 18 клубова. Зимске припреме почећемо крајем јануара, а циљ нам је да се пласирамо у горњој половини табеле, па бисмо напредак од два места на табели сматрали задовољавајућим резултатом с обзиром на околности у којима радимо.

„Ковиљ ДСЂ” окупља око 80 дечака

Пре годину у Ковиљу је основана Школа фудбала „Ковиљ ДСЂ”, чијем покретању је много допринео познати овдашњи фудбалер Лазар Веслиновић. Његова финансијска иницијатива омогућила је брату Стевану и Душану Шведићу да временом окупе осамдесетак дечака од 2001. до 2010. годишта. Пошто је цела идеја заправо под патронатом ФК „Шајкаш“, јасно је да први тим не треба да брине за будућност јер је више него плодан расадник обезбеђен.

– Задовољни смо како школа напредује – каже један од тренера Душан Шведић. – Лепо децембарско време користимо максимално и дечаци тренирају напољу док год то услови дозвољавају. Када се време погорша, преселићемо се у салу. Зимска лига је почела, а ове сезоне такмичимо се у четири узрасне категорије, с 2003, 2004, 2007. и 2008. годиштем.

Деца из Ковиља учесници су највећих турнира у земљи и региону.

– У априлу смо на Златибору, у конкуренцији 165 екипа, с 2004. годиштем освојили треће место. У Етно-селу Станишић, на међународном турниру, летос је наша екипа у конкуренцији 2003. годишта у четвртфиналу изгубила од Партизана с 0 : 1, док је 2004. јесенас у Зрењанину освојило друго место – набраја Шведић.

Када је о најталентованијим дечацима реч, Шведић издваја неколико имена:

– То су свакако Јован Летић и Александар Радовић (2004), који су играли за селекцију Војводине, затим голман Матеја Богдановић (2009), Богдан Томин (2008) и најмлађи, али и најталентованији, Марко Радовић (2010. годиште).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести