Горан Иванчић: Имали смо трновит пут до Литваније

Недавно је футсал репрезентација Србије остварила изузетан успех пласманом на Првенство света, које ће се одржати у Литванији 2021. године (12. септембар – 3. октобар).
Goran Ivančić, selektor  futsal reprezentacije Srbije Foto:FSS
Фото: Горан Иванчић, фото:ФСС

Ако се зна да је од 55 чланица УЕФА само шест репрезентација извадило визу за светски сајам футсала онда је јасно да је начињен прави подвиг.Селектор Горан Иванчић ни сада не крије одушевљење због фантастичног успеха, посебно  због тешког  пута до пласмана на СП.

-Имали смо трновит пут до Литваније, били смо у најтежој групи, прво у првом кругу у Паризу, затим у елит рунди у Нишу, где смо играли са Француском, Шпанијом и Украјином. У одлучујућем квалификационом двомечу са Финском било је нервозе, стреса и великог притиска, али смо све то превазишли и извадили визу за Литванију - рекао је селектор Иванчић.

Реално гледајући, од подмлађене екипе није се очекивало да ће отићи на Мундијал.

- Много тога смо променили у националном тиму, што је дало резултат. Истина, било је потребно и много среће. Показало се да је наше определење да играмо контролне утакмице са најбољим екипама, попут Шпаније, Ирана, Бразила, Азербејyана, Русије и Поттугалије, био  пун погодак. Само када се игра против бољих од себе можеш да напредујеш. Зато нисмо ни ишли на то да играмо са слабијим и бележимо победе, то нас није интересовало.


Селекција за дужи период

Од када је Иванчић дошао на чело репрезентација види се велики напредак.

- Од почетка моја идеја је била да побеђујемо екипе које су равноправне са нама и да се издвојимо међу њима. Оно што смо успели је да имамо континуитет добрих игара и резултата. Под мојим вођством успели смо да дођемо до петог места на ранг листи УЕФА, учествовали смо на ЕП у Словенији, обезбедили смо СП у Литванији, а надам се да ћемо се пласирати и на ЕП у Холандију. Тај континуитет је јако битан. Оно што је од велике  важности је да смо направили сјајну селекцију која може у овом саставу да игра у наредних шест-седам година - рекао је Иванчић.


Екипа је расла кроз припремне утакмице и показало се  сазрела за велики резултат.

- Из утакмице у утакмицу били смо компактнији, с тим што морамо још да порадимо на психолошком аспекту. Укључили смо спортске психологе Андрију Герића и Маријану Тишму и убудуће ћемо озбиљно на томе да радимо.

Пре одласка на Светско првенство, српске футсалере очекују квалификације за Европско првенство у Холандији. Први меч игра се са Румунијом у јануару у Темишвару, 3. фебруара у Новом Саду је дуел са Босном и Херцеговином, потом у марту играмо са Македонијом у Врању и Скопљу. Након тога  следе реванши са БиХ и Румунијом.

- Реално, уз Румуне смо фаворити у нашој групи. Румуни имају четири Бразилца, БиХ је одлична такмичарска екипа, док је Македонија можда најслабија. Не бих се изненадио да у групи буде много изненађења.

Из осам група директан пласман обезбедиће првопласиране репрезентације, као и шест најбољих другопласираних.

- Две најлошије другопласиране екипе играју бараж за једно место, пошто је Холандија као домаћин шеснаести учесник Европског првенства. Био би неуспех ако се не пласирамо на шампионат Старог континета - сматра Иванчић.

Ј. Галић

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести