ХРВАТСКИ МЕДИЈИ Мамић ухапшен у Међугорју

Бегунац од хрватског правосуђа, бивши извршни директор загребачког Динама Здравко Мамић, ухапшен је на подручју Међугорја, сазнаје хрватски Журнал из полицијских извора.
м
Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Жупанијски суд у Осијеку, који је Мамића првостепено осудио на шест и по година затворске казне, расписао је домаћу и међународну потерницу те издао посебан налог за његово хапшење на подручју земаља Европске уније. Дан уочи изрицања пресуде Здравко Мамић је прешао на територију Босне и Херцеговине.

Према његовим тврдњама у медијским иступима, поседује уверење о држављанству БиХ на основу којег је предао захтев за добијање свих БиХ докумената.

Према законској процедури Мамић ће бити приведен у Суд БиХ, где би есктрадициони судија требао утврдити које документе поседује. Уколико има валидне документе о поседовању босанскохерцеговачког држављанства, Мамић у складу са законским прописима неће до даљег моћи бити изручен Хрватској.

Поред Здравка Мамића осуђени су његов брат ЗоранМамић (4 године и 11 месеци), потом порезник Милан Пернар (4 године и 2 месеца) те бивши директор  Динамао Дамир Врбановић (3 године) које је Уред за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) теретио за утају пореза и скривање за више од 15 милиона евра.

(zurnal.info)

Мамић: Изјаснићу се против изручења Хрватској 

САРАЈЕВО:  Челник ФК Динамо, Здравко Мамић, након хапшења по потерници Хрватске, где је првостепено осуђен на 6,5 година затвора због малверзација у спорту, изјавио је да ће се у Суду БиХ изјаснити против изручења Хрватској. Мамић је у изјави за сарајевски портал Клиx рекао да је привођење протекло у реду и да се налази на путу за Сарајево.

"Идем на суд. Људи који су ме привели лепо су се представили и све је протекло у реду. Ја сам им рекао да сам их очекивао. То зна цила нација, морају ме идентификоватии, јер је расписана потерница", казао је Мамић, који има и држављанство БиХ.На суду ће, казао је, изјаснити против изручења Хрватској која је за њим расписала међународну потерницу. 

"Ја ћу се на суду изјаснити, рећи ко сам, што сам и где сам. И то је то, враћам се назад", додао је Здравко Мамић.Мамица су данас привели припадници ПСИПА-е у Међугорју, где је дошао дан пре изрицања првостепене пресуде.

"Полиција је господина Мамића лишила слободе. Он ће током дана бити предат у надлежност Суда БиХ", иречено је ХИНИ из СИПА-е.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести