Интервју, Душан Тадић: Када ти 150.000 људи скандира име – вероватно се једном у животу доживи

Фудбалски репрезентативац Србије и првотимац холандског Ајакса  Душан Тадић сјајним играма, головима и “пакерским” умећем обележио је прошлу сезону на европским теренима.
tadic, fonet
Фото: Dušan Tadić, foto: FoNet

Момак рођен 1988. године у Бачкој Тополи заблисто је у пуном сјају вансеријског талента и био је један од најзаслужнијих за блистава издања пробуђеног великана из Амстердама. Захваљујући мајсторијама на терену, али и поносу који не крије проносећи славу Србије и овдашњег фудбала широм Европе и света, популарни Дућа добио је и Фебруарску награду Новог Сада. 

- Захвалио бих се градоначелнику Милошу Вучевићу и свима онима који су ми уручили ово признање, јер то за мене представља велику част и задовољство - нагласио је Душан Тадић. - Привилегија је добити овако велико и значајно признање, јер свака награда човеку даје додатни стимуланс да иде још даље и више и надам се да ћу и у наставку каријере имати доста успеха.

Пре девет година отишли сте из редова Војводинеда ли и колико пратите збивања у новосадском суперлигашу?

- Слабо то постижем, али ми је јако криво када видим у каквој се ситуацији Војводина данас налази. Реч је о једном од највећих клубова у нашој земљи и стварно је греота видети да се сада не налази у врху. Ипак, надам се да ће се што пре таква ситуација променити и да ће Новосађани поново бити тамо где им је и место, дакле међу најбољим тимовима у Србији.

С друге стране, клуб у којем сте почели да играте фудбал, некада АИК а сада ТСЦ из Бачке Тополе сигурно вас је обрадовао пласманом у Суперлигу?

- Најискреније, пратио сам игре ТСЦ-а онолико колико сам успевао и драго ми је због мог родног места што је добило фудбалског суперли­гаша. По­ред тога, радује ме када видим да један клуб има организован систем, када се развија на прави начин и волео бих да у Србији буде више таквих средина. То је начин да се унапређују клубови, домаћа лига и наш фудбал у целини.

Фото: FoNet

Ајакс је освојио дуплу круну, а посебно импресивно деловала је прослава тих титула, којој је присуствовало 150.000 људи, који су скандирали ваше име и певали песме вама у част?

- Био је то невероватан осећај, који је тешко описати речима. Требало је уживо присуствовати таквом догађају у Амстердаму... Јесте, било је присутно 150 хиљада људи, али је још њих барем 200.000 чекало прилику да се нађе на тргу и заједно са нама прослави сјајне резултате. Ајакс је велики клуб, сјајно је организовао тај спектакл и није било начина да још више света пева и лудује са нама. Осећај је био неописив... Фантастично је када вам толики свет пева и скандира ваше име. Пар саиграча су ми после признали да је и за њих то био најлепши догађај који су икада доживели. Хвала навијачима на свему, јер то ће ми остати дубоко урезано у сећању за читав живот. После свега, имам такав осећај, може да се догоди било шта, никада се нећу осећати као тог дана.


Сузе умеју да помогну

После шокантне елиминације од Тотенхема, изјавили сте да сте вече провели код куће, слушајућитужну српску музикуи уз сузе?

- Истина је, пуштао сам неке наше емотивније баладе. То увек чиним када сам тужан и кад желим да из себе избацим неке негативне ствари. Мислим да је тада добро да се човек исплаче, јер сутрадан буде као нов. Сузе понекад умеју да помогну у таквим ситуацијама.

Да ли вам недостају енглески стил фудбала и живот у тој земљи?

- Не - најкраће и веома јасно одговорио је Тадић.


И поред чињенице да сте били најбољи стрелац и асистент на шампионском путу, Ајакс вас није прогласио за најбољег фудбалера сезоне. Како сте се после те одлуке осећали, да ли вам је, негде дубоко у души било жао због такве одлуке?

- Није, јер морате да схватите да нисам могао сва признања само ја да покупим. Такав смо народ да волимо да узмемо баш све, али ми је, најискреније то кажем, веома драго због свега, јер морају и остали играчи да се осете важним за сјајне резултате. Заслуге увек морају да се мало поделе, како би екипа увидела да је значај сваког њеног члана јако велики и, подвући ћу још једном, срећан сам што су и остали играчи добили вредне награде и признања.

Да ли то значи да ћете и у наредној сезони носити дрес Ајакса?

- Видећемо... Волео бих да се то догоди, јер Ајакс је гигант у европском и светском фудбалу, невероватан  клуб и бити његов члан представља велику част и задовољство.

Захваљујући сјајним партијама у Лиги шампиона, нашли сте се и у идеалном тиму најјачег клупског такмичења на Старом континенту?

- То свакако прија, али и сведочи о томе да смо играли можда и најбољи фудбал у Европи. Све је то плод тимског рада свих нас и подстрек да у истом стилу наставимо и у сезонама које следе. Наравно да ми је јако криво што се нисмо нашли у финалу у Мадриду и да смо у томе успели то би ми више значило од појединачних признања. Сигуран сам да бисмо тамо имали велику шансу да освојимо трофеј. Финале је донело јако ружну утакмицу и знам да би она била много боља да смо у њој заиграли Ливерпул и ми. Ипак, иза мене је остала сезона из снова, као и за читаву екипу, јер смо узели дуплу круну и стигли у полуфинале Лиге шампиона. Посебно сам поносан због чињенице да се о нама причало на свим меридијанима и, правећи својеврсни “хајлајтс”, најбољи тим није био ни Тотенхем, ни Ливерпул, већ је то био - Ајакс.

Фото: FoNet

Пред репрезентацијом Србије су две важне утакмице - с Украјином у петак у Љвову и с Литванијом, у понедељак, у Београду. Каква су ваша очекивања?

- Свака наредна утакмица националног тима веома нам је битна и надам се да ћемо да одиграмо добро и да ћемо да  се пласирамо на Европско првенство. Заслужујемо да се нађемо на скупу најбољих селекција нашег континента и убеђен сам да ћемо то и на делу доказати. Посебно захтеван биће сусрет с Украјинцима, али нема ту посебне фолозофије- ако желимо на Еуро, морамо да будемо прави и створимо услове да у науму  успемо – поручио је Душан Тадић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести