Историја – леви халфови (6): Храбри Боби Мур победио опаку болест

Некада су фудбалери са бројем 6 на леђима играли на позицији задњег везног, међутим, то се временом променуло па су  шестице носили и штопери и леви бекови, али готово увек су играли у одбрани.
Боби Мур је Енглеску 1966. предводио до светске титуле
Фото: Боби Мур је Енглеску 1966. предводио до светске титуле

Као и на осталим позицијама, многи познати фудбалери  готово целу каријеру одиграли су у дресу са бројем шест,а неки су само повремено добијали тај број, углавном на Мундијалима када су играчи имали сталне бројеве.

Прва славна “шестица” је  Бразилац је Нилтон Сантос, а од њега ју је преузео земљак Диди, један од најбољих играча света педестих година прошлог века. Али, на Мундијалу у Шведској повредио се и уместо њега у игру је ушао седамнаестогодишњи Пеле и украо му славу. У Чилеу блистао је Јозеф Масопуст, који је Чехословачку довео до финала, а на Светском првенству  у Енглеској домаћина је до трофеја водио легендарни Боби Мур. Био је прави вођа и није чудо што је његов клуб Вест Хем повукао из употребе дрес са бојем шест.Сплетом околноисти са бројем шест једно време играо је и Аргентинац у дресу шпанске репрезентације Алфредо ди Стефано, па као капитен аргентиске репрезентације (1978) Данијел Пасарела. Иако је играо на позицији левог бека, сјајни Бразилац  Роберто Карлос је на три Мундијала носио„шеастицу“, а  2002. године постао првак света.

И италијани су имали врхунске фудбалере са шестицом на леђима.  Франко Барези је  на Мундијалу у Америци у финалу са Бразилом погодио мрежу у пенал серији и вероватно би био још један капитен поред  Бобија Мура и Пасареле  који су подигли  „богињу“, али овако му је остала само утеха да је са  екипом Милана освојио две титуле у Купу шампиона.   Интересантно да је Мундијал у Јужној Африци одлучио фудбалер са бројем 6, био је то Шпанац Андреас Инијеста, који је у продужецима постигао гол (1:0) против Холандије. Инијеста у свом клубу Барселони никада није носио шестицу, која је била резервисана за Ћавија,  већ осмицу. Неправдно би било не споменути и ове “шестице”: Француза Јурија Ђоркаефа, Бразилца Фернада Редонда, Немца, као и оне који су касније постали врсни тренери Ђованија Трапатонија, Луиса Арагонеса, Винсенте дел Боскеа (Шпанија).

Нема дилеме да су дрес са бројем шест носили бројни врхунски фудбалери, а најбољи међу њима је Боби Мур, тада млађани капитен Енглеске која је тријуфовала на Мундијалу 1966. године. Мур је био вансеријски таленат, његова уклизавања и примања лопте и сада се препичавају, али му је каријера могла бити прекинута две године пре спектакуларне победе Енглеске над Немачком после продужетака на Вемблију (4:2). Младом Бобију 1964.године откривен је тумор на тестису, није се предао, храбро се борио и победио опаку болест и касније  даривао Енглеској титулу светског првака.У финалу је био најбољи и  баш он је упослио Џефрија Харста да постигне четврти гол за Енглеску и отклони све дилеме око победника.

Други на листи је  Чех Јосеф Масопуст, фудбалер Спарте из Прага који је у Чилеу, иако је Бразил освојио титулу (без повређеног Пелеа), проглашен за најбољег фудбалера првенства. Уз голмана Шројфа и Плускала био је звезда тадашње моћне екипе.. Трећи најбољи на позицији левог хала је немачки репрезентативац Матијас Самер, који је  славу стекао у Динаму из Дрездена,  али је најбоље партије пружао у Интеру и у Борусији из Дортмунда.Играо је за две репрезентације, прво за ДР Немачку, а када су се две земље ујединиле и за Савезну републику  Немачке. Следе Италијани Ђовани Трапатони и прерано умрли Гаетано Ширеа,затим капитен Аргентине Даниеле Пасарела. Седмо место заузима Бразилац Жуниор, осмо Шпанац Ћави Хернадез, а листу закључују Фернандо Редондо и Енглез Џон Тери, који је играо штопера.

И наш фудбал је имао много добрих играча са шестицом на леђима, а најбољи међу најбољима био је легенда Војводине Вујадин Бошков, који је играо на Мундијалима у Швајцарској и Шведској. Одиграо је 57 утакмица у националном дресу,а на Олимпијади у Хелсинкију овојио је сребрну медаљу. Касније је био успешан тренер, у два наврата је био  селектор репрезентације Југославије, а између осталих тренирао је и Реал из Мадрида, Самдорију, Наполи, Рому, Фејенорд ... Дрес са бројем шест носили су Владица Поповић, Владислав Богићевић, у Шпанији 1982.  Златко Крмпотић, у Италији осам година касније Давор Јозић, док је на Мундијалу у Јужној Африци тај број припао Браниславу Ивановићу.  Сада у репрезентацији Србије најчешће на месту задњег везног играју Немања Матић и Немања Максимовић.

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести