Историја – слободан избор (23): Помама за лудим бројевима

Дуго се у фудбалу поштовало правило да играчи носе бројеве од 1 до 22, колико их је било у протоколу.
stojkovic i djuricin
Фото: Аранђел Стојковић и Огњен Ђуричин су донедавно носили дрес Суботичана, фото: Ј. Грлић

Када је на Светском првенству 2002. године могао да се пријави још један играч, почела је отимачина за број 23 из једноставног разлога што га је носио  најбољи кошаркаш свих времена Мајкл  Џордан. Касније су играчи радо узимали луде бројеве, као што је рецимо био 99, кога је на леђима имао легендрани хокејаш Вејн Грецки у Монтреал ојлерсима.

На Мундијалу у Јужној Кореји и Јапану 2002. готово сви голмани су имали тај број, али било је и изузетака. Носили су га на светским шампионатима   Кака, Робињо, Тио Волкот, Паторе, Верати... Пре две године у Русији опет су голмани предњачили са бројем 23, али носили су га  и везни фудбалер Потугала Адријен Силва, Швајцарац Шаћири, Немац Марио Гомез. У клупском фудбалу  велики бројеви на дресовима  постали су уобичајени, Марио Матераци у Интеру и Артуро Видал у Јувентусу носили су 23, Немања Матић у Манчестер јунајтеду 31, легенда Челсија Џон Тери  је обожавао дрес са бројем 26, чак 22 године је играо на Стемфорд Бриџу и када се опраштао од „плаваца“ на леђима је имао баш тај број.  Јаја Туре је волео  двојку и четворку, па је у Барселони носио 24,а у Манчестер јунајтеду 42. И у Бајерну   играчи су носили необичне бројеве, Бастијан Швајнштајгер дуго је играо у дресу са бројем 31, Томас Милер и сада носи 25, а  Тони Крос, док је играо за Баварце,имао је на леђима број 39,а  Давид Алаба 27.

Неки фудбалери су сабирали бројеве да би дошли до оног који желе, контраверзни  Марио Балотели се одлучио за 45 (када се саберу то је деветка а она је по правилу припадала центарфоровима). Истом   логиком се руководио и Давид Луиз у Пари сен Жермену и  он је сабирао бројеве  32 и тиме јсно попручио да игра на месту центархалфа. Слично је било и са Едгараом Девидсом у Јувентусу, са бројем 26 означио је да игра у везном реду и да је његов прави број  8.  И легендарни голман португалске репрезентација Витор Баија је обожавао велике бројеве,  кад год су пропозиције дозвољавале  на леђима је имао број 99. И ове сезоне у Лиги шампиона многи фудбалери носе  луде бројеве, у Бајерну Џошуа Кимих 32, Кингсли Коман 29, у Челсију капитен  Цезар Ацпикулета 28, код Јувентуса Фредерико Бернандески 33, код Ливерпула  бекови Трент Александар Арнол 66, а Енди Робертсон 26, у Манчестер ситију голман Едерсон 31,а Фернандињо 25 и тако даље.

И код нас је постала мода да се узимају луди бројеви, у Црвеној звезди голман Милан Борјан носи  82, Милан Родић  23, Душан Јованчић 31, а Алекса Вукановић 92. У Партизану Владимир Стојковић  носи 88, Филип Стеванмовић 80, Милан Смиљанић 99, а у  Војводини Аранђел Стојковић носи број 83, Огњен Ђуричин 80, Миљан Вукадиновић 90...

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести