Иван Лакићевић: Нестварна тишина на чувеним каналима у Венецији

Лета 2018. године тадашњи десни бек Војводине Иван Лакићевић (26) потписао је уговор с чланом италијанске Серије А, екипом Ђенове.
ФК Венеција/ Иван Лакићевић у дресу Венеције почео да пружа све боље партије
Фото: ФК Венеција/ Иван Лакићевић у дресу Венеције почео да пружа све боље партије

Популарни Могли преселио се на Апенинско полуострво, вођен сопственим сновима и уверењем да ће и у једној од најјачих европских лига имати шта да покаже. Како сам каже, тренирао је изузетно добро и био максимално усредсређен на обавезе, али за годину дана праву прилику није добио. Ћутао је и  радио, а онда се, током прошлог лета, појавила могућност да оде на позајмицу у екипу Венеције (члан Серије Б), па се обрео у овом прелепом граду.

- Имао сам велика очекивања када сам стигао у италијански фудбал, међутим, шансу да у Ђенови докажем квалитет нисам добио – каже  Иван Лакићевић у интервјуу за „Дневник“. – Било је прошлог лета одређеног интересовања за мене из појединих клубова из Србије и неких других земаља, али сам желео да останем у Италији и прихватио сам понуду Венеције. Нажалост, у почетку ни у новој средини нисам добијао прилику, али се све променило у децембру. Најпре сам дебитовао у сусрету са Специјом, нанизао 11 утакмица и отвориле су ми се нове перспективе, а онда је уследила епидемија вируса и Италија је – стала.

Нисте се вратили у Србију, због чега?

- Био је 8. март када смо од клуба добили слободно и пожелео сам да се вратим у Београд. Међутим, град Венеција тада је донео одлуку о увођењу блокаде и био сам свестан да уколико остварим наум нећу моћи после да се вратим. Иако у самом граду и у мом клубу није било заражених, ситуација је била компликована и решио сам да останем.


Радујем се Вошиним успесима

Да ли пратите збивања у српском фудбалу и како тумачите висок пласман Војводине?

- Пратим, генерално, сва збивања у Србији, наравно и она везана за фудбал. Изузетно ми је драго што Војводиа, после периода стагнације, поново бележи одличне резултате. То је заслуга и Ненада Лалатовића, тренера с којим сам јако лепо сарађивао у Новом Саду и којем желим да Вошу изведе у Европу. Знам да би то пуно значило клубу, навијачима и свим Новосађанима који воле екипу из свог града. Војводина је један од највећих клубова у Србији. Три године сам носио њен дрес, стекао у Новом Саду пуно пријатеља, и добио прилику да покажем све што знам, због чега су ме и приметили људи из Ђенове.


Средином марта рекли сте да у Италији нема панике. Да ли се ситуација у међувремену променила?

- Од средине марта  здравствена ситуација постајала је све гора. Страховито се повећавао број заражених и број преминулих, постајало је  све горе и горе. Ситуација је добила димензије изузетне озбиљности, али су људи били веома дисциплиновани и поштовали су мере које је доносила држава. Није било и нема ни сада полицијског часа, али су улице нестварно пусте. Полиција кажњава једино оне који нарушавају мере карантина, али је приметно да се препоруке изузетно поштују. Например: живим у Местреу, у континенталном делу Венеције, нисам на каналима, али знам да је светска знаменитост овог града сада потпуно пуста и да влада нестварна тишина, јер је затворена, нема  туриста, нема граје. И ја сам прихватио да живим у том режиму, па и дан-данас стан напуштам само утолико да одем до продавнице и то на свака три или четири дана. Иако су нежељене бројке и даље велике, приметно је да опада број преминулих и то је нешто што буди наду код свих.

На који начин проводите време?

- Већ неких месец дана свако јутро преко скајпа имамо тренинге и то по групама. Знате, нико овде тренутно не размишља о фудбалу, нити може да прогнозира када ћемо почети са радом напољу, већ сви имамо јединствену жељу – да победимо ову болест. С кондиционим тренером радимо вежбе из теретане, импровизујући када су у питању тегови и сличне ствари. При томе, имамо обавезу да пред почетак тренинга измеримо телесну температуру и да тај податак доставимо доктору екипе.

Фото: ФК Венеција/ Иван Лакићевић у дресу Венеције почео да пружа све боље партије

Како трошите остале сате у карантину?

- Трудим се да се сваког дана чујем с родитељима и сестром, као и са пријатељима. Гледам ТВ, пуно читам, слушам музику, дакле радим све оно што ме интересује. Доста времена проводим и у побољшању мог италијанског и задовољан сам како ми иде. Путем Јутјуб канала гледам емисије из Србије и  и снимке позоришних представа. Од познатих писаца читам Буковског, Достојевског, под обавезно Шекспира, чија су ми дела обавезна литература, али се хватам укоштац и са Фројдом, Фромом, Јунгом, Ничеом и да не ређам даље.

Да ли сте чули да је пре два дана из Србије упућена већа количина хуманитарне помоћи Италији?

- Наравно да сам чуо за то и не могу да кажем да ми није јако драго. Управо Србија и Кина су упутиле велику помоћ Италији и заиста осећам потребу да им се захвалим на томе. Захвалност дугујем, као и Италијани, здравственим радницима и свим осталим људима који морају да раде и омогуће нам да будемо здрави и да имамо колико-толико нормалан живот – нагласио је Иван Лакићевић, фудбалер на привременом раду у италијанској екипи Венеције. 

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести