Јан Облак најбољи голман Европе

Пошто нема спортских догађаја, медији се у овој области углавном баве анализама, прелиставају историју, разговарају са спортистима како прводе дане у изолацији...
1
Фото: Youtube Printscreen

Угледни енглески фудбалски месечник  „Четири, четири, два“ анализирао је учинке врхунских голмана и закључио да се улога вратара у последњих десетак година променила. Некада су голмани били задужени само за одбрану свог гола,а сада су често и активни у игри. Како лист истиче, уједначене одбране су много важније него бравуре, јер константност доноси мир у екипу.  

Према  овом месечнику, тренутно најбољи голман у Европи је Словенац  Јан Облак, а међу првом десеторицом је и његов земљак  Самир Хандановић на седмом месту. Интересантно да међу десет најбољих нема ни једног Италијана, који су раније традиционално били најбољи или међу најбољима. Друго место заузима вратар Ливерпула Алисон Бекер, који није бранио у четвртфиналу Лиге шампиона против Атлетика, па многи сматрају да је његов клуб због тога елиминисан.

Поред Алисона, још један Бразилаца је у Топ 10. Голман Манчестер ситија Едерсон је на деветој позиције. Међу  најбољима су и два немачка голмана, Марк Тер Штеген (Барселона) на трећем је месту, а   Мануел Нојер је  осми. Тибо Куртоа (Белгија), који не блиста на голу Реала, на високом је четвртом месту, а до јуче његова резерва Костариканац Кејлор Навас (Пари сен Жермен) на петом месту.

Врло високо је пласиран и голман Лајпцига, мађарски репрезентативац Петер Гулачи као шести,а листу закључује Давид де Хеа (Манчестер јунајтед), који је не тако давно сматрана за најбољег голмана света. Јан Облак већ годинама брани одлично, још 2010. запазили су га Поругалци и из Олимпије га довели у Бенфику. Но, није се најбоље снашао па је морао на позајмице. Али, када се вратио у редове најбољег португалског клуба бранио је сјајно,па је од 2014. године чувао мрежу Атлетика из Мадрида. У последње четири година Облак је проглашаван  за најбољег голмана Шпаније и  освајач је Трофеја Замора. Словенац  блиста у шпанском првенсртву  и само захваљући њему Атлетико је ове сезоне  у врху табеле,а свакако најзаслужнији је за пласман свог клуба  у четвртфинале Лиге шампиона.

У реванш утакмици са Ливерпулом на Енфилду правио је чуда, Атлетико је славио после продужетака  са 3:2. Облак до сада 178 пута стајао на голу Атлетика и чак 100 пута сачувао своју мрежу. Другопласирани Алисон Бекер можда би био и испред Облака да повреде нису узеле свој данак. Јесенас је дуго био повређен(оперисао колено), није бранио ни против Атлетика, али без обзира на све бивши голман Роме и бразилски репрезентаивац је уз Ван Дајка и најбоља инвестиција Ливерпула  у минулих годину дана.  Т

рећепласирани на листи Марк тер Штеген полако преузима примат у Немачкој од Мануле Нојер и како сада ствари стоје могао би да буде први чувар мрже националног тима. У Топ 10 су по тројица који бране у Шпанији и Енглеској,двојица у Немачкој,а по један у Италији и Француској.

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести