Јован Вукчевић, председник ЖФК Војводина: Женски фудбал има будућност

Да фудбал није искључиво мушки спорт, о томе сведочи и све већи број женских клубова у Србији.
jovan vukcevic
Фото: Јован Вукчевић, фото: Приватна архива

Новосадска Војводина, иако постоји тек неколико година, може да се похвали изузетно телентованим фудбалеркама које су постигле запажене резултате. Новосађанке у Суперлиги Србије на полусезони заузимају треће место неприкосновеног Спартака из Суботице и Црвене звезде, а млађе селекције клуба могу се похвалити титулом кадетских и пионирских првака.

„Тренутно у  клуб има око 80 регистрованих девојчица и четири селекције. Сениорску екипу која се такмичи у Супер лиги Србије, кадетску екипу игра у Развојној лиги Србије и пионирке које се такмиче у футсал лиги Војводине као и у градској лиги где играју против дечака“, каже председник клуба Јован Вукчевић. 

Према речима председника клуба Јована Вукчевића, девојчице брзо напредују и тренутно су без премца у Србији. А да би стекле нова искуства и унапредили игру Новосађанке редовно играју пријатељске мечеве.

„Имамо сјајну сарадњу са клубовима из окружења, тако два пута годишње играмо утакмице су Брезницом  (Пљевља), Аграм (Загреб), Челик (Зеница), Ференцварош  (Будимпешта) и Темишвар (Румунија)“, каже Јован Вукчевић.

„Пред крај прошле године одиграли смо меч са Грачаницом, јединим српским женским фудбалским клубом са Косова. Нажалост, оне не играју првенствене мечеве јер немају право да играју првенствене на територији Србије (регистроване су у Фудбалском савезу Косова).“

Квалитет женског фудбала у Србији све је бољи, али нажалост све више девојчица после  неколико успешних сезона одлази у иностране клубове.

„Имамо исти проблем као мушки клубови, јер не можемо да задржимо девојчице“, каже Јован Вукчевић.

„Након завршетка школовања најквалитетније фудбалерке одлазе у иностранство, јер немамо могућности и услове да их задржимо. Наш буyет је скроман, а страни клубови су много богатији, а најбољи пример је наш први комшија Ференцварош који годишње располаже са 900.000 евра.“

Иако је протеклих година женски фубал код нас све популарнији и све више девојчица је заитересовано да тренира,  не поклања се довољно пажње и не улаже довољно у развој женског фудбала код нас.

„Сви говоре о улагању у спорт, посебно у дечији и женски, али ми и даље наилазимо на пуно затворених врата, а  праву помоћ за сада немамо. Имамо ми циљ, а тоје да за годину две када стаса ова млад генерција, освојио и титулу првака Србије.“

Ипак, председник клуба Јован Вукчевић је оптимиста, нада се да ће женски фудбал код нас за неколико година стати уз раме са фудбалерима и да ће и наше даме учествовати на европским и светским првенствима.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести